Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 28 Svibanj 2023 12:44

Najduži stol u Hrvata održan u sklopu Međunarodne smotre folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“

 

U organizaciji KUD-a “Ivan Goran Kovačić” Velika, TZ Zlatni Papuk i Općine Velika održan je 12. po redu „Najduži stol u Hrvata“, a u sklopu trodnevne manifestacije - 31. Međunarodne smotre folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ koja se obilježava kako bi prikazala način života s područja podno Papuka, s naglaskom na njegovu gastronomiju, tradicijske običaje i narodnu baštinu.

Izvrsna gastronomija, spoj okusa, mirisa, tradicije, bogatog kulturnog nasljeđa, te kao i uvijek nezaobilaznog slavonskog gostoprimstva, na najvećoj gastro manifestaciji naših krajeva, u Općini Velika okupila je brojne izlagače i posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske – s kontinenta i obale, ali i goste iz susjednih zemalja koji su pripremali svoje izvorne specijalitete. Prisustvovala su razna udruženja obrtnika i poljoprivrednika, kao i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, te podizvođači s područja Zlatnog Papuka.

Nakon tradicionalnog pucnja iz topa koji službeno označava početak manifestacije, posjetitelji su mogli započeti s kušanjem svega pripremljenoga, a ovom prigodom direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić, koji nije krio zadovoljstvo jer su i ove godine brojni volonteri, članovi udruga, mještani, kao i sponzori, doprinijeli da se ovakva manifestacija održi u Velikoj, rekao je kako je unatoč kiši najvažnije da je raspoloženje svih prisutnih ostalo vrhunsko.

„Zahvaljujem svim izlagačima koji su i po kiši dijelili ono što su pripremili, kao i posjetiteljima koji su bili strpljivi i veseli. To nam daje elana da “Najduži stol u Hrvata” ostane vani onakav kakav je od samog početka. Radit ćemo na tome da bude još veći iako su krizne godine uzrokovane pandemijom učinile svoje. Došli su nam brojni prijatelji kako iz svih krajeva Hrvatske tako i susjednih zemalja. Vrijeme nam je možda pokvarilo dojam da se hrana u miru kuša, ali posjetitelji su bili ustrajni i ostali.“ - istaknuo je direktor Galić.

Izvor fotografija: slavonski.hr

Pročitano 729 puta