Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 25 Svibanj 2023 18:16

Humanitarni sajam za djecu Marijinih obroka - “Gladnoj djeci za školski obrok”

 

U dvorištu Osnovne škole Antuna Kanižlića jedanaesti puta po redu održan je humanitarni sajam u sklopu projekta „Gladnoj djeci za školski obrok“ koji škola ostvaruje uz pomoć učenika, nastavnika i građana, te u suradnji s međunarodnim projektom Marijini obroci Hrvatska.

Na sajmu je istaknuto kako im je drago da se u našem gradu prepoznaje vrijednost ovakvog projekta koji je dio jednostavnog i djelotvornog rješenja za glad u svijetu. „Sve što imamo na sajmu u školskom dvorištu darovane su stvari koje su Požežani, učenici i nastavnici donijeli u zamjenu za donaciju. Mnogo je truda i radosti uloženo u ovaj projekt te smo sretni što se u našem gradu prepoznaje njegova vrijednost jer je dio jednostavnog i djelotvornog rješenja za glad u svijetu. Podsjetimo da je za jedno dijete potrebno 11 centi na dan kako bi pohađalo školu i dobilo topli obrok, što za njih znači sigurnu budućnost. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način podržali ovaj projekt prehrane djece u najsiromašnijim dijelovima svijeta. Prihodi od prodaje u cijelosti će biti uplaćeni na račun Marijinih obroka, Hrvatska.“ – istaknula je Vlasta Jezeričić, suvoditeljica projekta.

Svima prisutnima u ime Požeško-slavonske županije obratio se i zamjenik županice Ferdinand Troha koji je istaknuo kako mu je posebno drago vidjeti ovoliki broj učenika i njihovih učitelja koji su im usadili empatiju za pomaganje potrebitima. „Čestitam vam na svemu onome što činite da pomognete toj djeci. Ovaj sajam mi je osobito drag jer je to jedina takva priredba u kojoj se jednostavno daruje ljubav. Sredstva koja će danas biti prikupljena idu na dobru adresu, a ljubav je ta koja spaja sve nas.“ - rekao je zamjenik županice.

Posjetitelji sajma u zamjenu za donaciju mogli su si izabrati brojne ponuđene predmete, domaće slatke i slane proizvode, voće i povrće, kolače, igračke, odjeću i sl., te pogledati prigodan dječji program ili se okrijepiti u sajamskoj slastičarnici. U sklopu sajma organizirane su i kreativne igraonice, humanitarni frizerski salon te razne aktivnosti poput zabave, pjesme i plesa. Podršku projektu dali su i Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Obrtnička škola Požega, Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, Glazbena škola Požega i drugi.

Humanitarna udruga „Marijini obroci“ dio je međunarodnog projekta Mary's Meals koji u najsiromašnijim zemljama svijeta u školama osigurava svakodnevni topli obrok za djecu. Većini te djece to je ujedno i jedini obrok u danu. Marijini obroci trenutačno hrane više od 2.429,182 djece, a Marijini obroci Hrvatske, zahvaljujući svojim donatorima i podupirateljima, imaju 26 otvorenih školskih kuhinja : 4 u Malaviju, 8 u Liberiji, 5 u Beninu, 8 u Zambiji i 1 u Ekvadoru. U školskim kuhinjama svakodnevno se osiguravaju obroci za 18 114 djece, a u prošloj godini Marijini obroci Hrvatske osigurali su obroke za 70 000 gladne djece na mjestu obrazovanja. Mnoga od te djece nisu mogla ići u školu jer su morala tražiti posao ili naći neki drugi način da se prehrane. Topli obrok za njih znači da mogu ne samo preživjeti, već i učiti, napredovati i zajedno sa svojim obiteljima imati nadu u bolju budućnost. Trenutno se s prosječno 22 € jednom djetetu može osigurati obrok tijekom cijele školske godine. Od svake donacije 93% ulaže se izravno u programe prehrane.

Pročitano 642 puta