Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 25 Svibanj 2023 18:11

Održana redovita izvještajna godišnja Skupština Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije

 

U prostorijama vatrogasnog doma u Kutjevu održana je redovita izvještajna godišnja Skupština Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije čiji je predsjednik Dragutin Žnidarec, a vatrogasni zapovjednik Marko Ašenbrener. Vatrogasna zajednica PSŽ ima 56 članica Dobrovoljnih vatrogasnih društava od kojih su dva Industrijska dobrovoljna vatrogasna društva te dvije profesionalne Javne vatrogasne postrojbe - Grada Požege i Požeško-slavonske županije.

Predsjednik Žnidarec podnio je izvješće o radu i financijsko izvješće, iz kojih je vidljivo da je u prošloj godini bila 1021 intervencija vatrogasaca, koje je odradilo 45 vatrogasnih postrojbi. Tijekom elementarnih nepogoda koje su 2021. godine zadesile Grad Požegu, Vatrogasna zajednica ostala je bez službenih prostorija te su uz pomoć Požeško-slavonske županije preselili u nove prostore.

Vatrogasna zajednica PSŽ prošle godine bila je domaćin sjednice Vatrogasnog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice, a također su odradili i sve potrebne aktivnosti oko prijema dva vatrogasna vozila koja su dobili iz austrijskog Tirola, koja su raspoređena u DVD Jakšić te DVD Djedina Rijeka.

Što se tiče financijskog izvješća Vatrogasna zajednica prošle godine na raspolaganju je imala 892 tisuće kuna, od kojih su 700 tisuća kuna redovita sredstva dobivena iz proračuna Požeško-slavonske županije, a rashodi su im iznosili 779 tisuća kuna. Ostale prihode zajednica dobiva od premija osiguranja osiguravajućih društava, donacija Hrvatske vatrogasne zajednice za osposobljavanja vatrogasnih zvanja i specijalizacije te polaganje vozačkog ispita C kategorije koja je potrebna za vožnju vatrogasnih, navalnih vozila, autocisterni i vatrogasnih ljestvi.

Sva izvješća na sjednici su jednoglasno usvojena, a za dobar i vrijedan rad vatrogasce je pohvalila i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić koja im je zahvalila za sve što su učinili pri spašavanju ljudi i njihove imovine od požara i elementarnih nepogoda. „Vi ste svakako najorganiziraniji dio službi koje uvijek pomažu u brojnim nedaćama te ćete i nadalje imati punu potporu od županije.“ – rekla je županica Jozić.

Godišnja skupština bila je prigoda za dodjelu zahvalnica i priznanja najzaslužnijima te su tako predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice najstarijim i najdugovječnijim vatrogascima uručili priznanja i medalje, a najveću nagradu u hrvatskom vatrogastvu - „Povelju Mirka Kolarića“ dobio je Slavko Bardač iz Čaglina, iz čije su obitelji čak 5 generacija članovi vatrogasaca.

Odlikovanje Hrvatske vatrogasne zajednice za posebne zasluge dobio je Mato Poljanac iz Kaptola koji je vatrogasac 58 godina, a za dugogodišnje aktivnosti u vatrogastvu odlikovanje za posebne zasluge dobio je i Vilko Kir iz Jakšića, dok je Spomenicu Domovinske zahvalnosti na prijedlog VZŽ, od Predsjednika RH Zorana Milanovića dobio vatrogasac Ilija Turković.

Izvor: pozeska-kronika.hr

Pročitano 649 puta