Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 19 Svibanj 2023 14:34

U Toplicama Lipik održan jubilarni X. balneološki skup „Dr. Ivan Šreter“

 

U organizaciji Toplica Lipik – Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, u prostoru konferencijske dvorane Quelle, pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu održan je X. balneološki skup „Dr. Ivan Šreter“. Na ovom jubilarnom skupu promovirane su poveznice tradicionalnih postupaka i novih mogućnosti u balneologiji, naglašavajući potencijal lječilišne medicine i prirodnih ljekovitih činitelja u Hrvatskoj te holistički pristup kroz stručno-znanstvenu aktivnost u toplicama kao potporu zdravstvenom turizmu.

Skup je posvećen sjećanju na dr. Ivana Šretera, uvaženog liječnika i predratnog ravnatelja Toplica Lipik, a okupio je stručnjake iz područja medicine, rehabilitacije i balneologije koji su svojim predavanjima i prezentacijama doprinijeli razmjeni znanja i iskustava.

Predsjednica Organizacijskog odbora i voditeljica skupa prim. dr. sc. Senka Slivar istaknula je kako je X. balneološki skup živo djelo dubokog i iskrenog poštovanja prema kolegi Ivanu Šreteru, liječniku, učitelju, humanisti, pjesniku, štovatelju hrvatskog jezika, domoljubu, i na kraju života mučeniku, koji je promicao vrednote topličkih ljekovitih činitelja te je istinski cijenjen unutar struke fizikalne medicine i rehabilitacije.

„Poremećaji, osim bolova različitih lokacija i smetnji lokomocije, mogu biti i iz domene psihosocijalnih kategorija i remete svakodnevno funkcioniranje te osjećaj zadovoljstva svojim životom. Poželjno je da se u toplicama klijentima pruže dodatne mogućnosti i drugi dopunski sadržaji za otklanjanje njihovih tegoba, poštujući njihovo vrijeme i novac uložen u dolazak na rehabilitaciju i rekuperaciju. Stoga je tema X. balneološkog skupa „Toplice - kultura zdravog života“, i predstavlja tek mali dio tih mogućnosti.“ - naglasila je prim. dr.sc. Slivar.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana u svome obraćanju istaknuo je kako se ovim balneološkim skupom na jedan primjeren način prisjećamo dr. Šretera, hrvatskog domoljuba i mučenika čije je djelovanje ostavilo duboki trag u Lipiku, ali i puno šire. „Ovaj skup, osim što se održava u spomen na dr. Šretara, vrlo je važan po tome što promovira struku, naše Toplice i balneologiju.“ - istaknuo je gradonačelnik.

Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije izrazio je zadovoljstvo održavanjem ovako važnog znanstvenog skupa u Lipiku koji raste iz godine u godinu te nadu da će doneseni zaključci pomoći struci i uvrstiti Toplice Lipik i Požeško-slavonsku županiju na znanstvenoj karti Hrvatske.

Nakon svečanog otvorenja skupa uslijedilo je memorijalno predavanje u čast dr. Ivana Šretera koje je održao Tomislav Šovagović, novinar i književnik, pod nazivom "Dr. Ivan Šreter - Čovjek koji je živio patnje drugih", a tijekom skupa prisutni stručnjaci prezentirali su različite teme iz područja balneologije i rehabilitacije.

Izvor fotografija: compas.com.hr

Pročitano 818 puta