Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 13 Svibanj 2023 11:02

U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva otkriven reljef medicinske sestre i hrvatske braniteljice Mirjane Cahun

 

U sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva u prostoru Toplica Lipik svečano je otkriven reljef Mirjane Cahun, nedavno preminule medicinske sestre i hrvatske braniteljice, koji je izradio poznati hrvatski kipar Nikola Vudrag. Projekt je to Hrvatske udruge medicinskih sestara/tehničara i drugih djelatnika u zdravstvu Domovinskog rata, koji je prijavljen Ministarstvu hrvatskih branitelja i Gradu Lipiku, a proveden je u partnerstvu s Toplicama Lipik i Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, podružnice Požeško-slavonske županije.

Mirjana Cahun bila je cijenjena medicinska sestra koja je služila tijekom Domovinskog rata te jedna od mnogih medicinskih stručnjaka koji su se neustrašivo borili za hrvatsku neovisnost i pomagali ranjenim vojnicima.

Nakon uvodnog dijela tijekom kojeg se obratila predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara i tehničara i drugih radnika u zdravstvu Domovinskog rata Ljerka Pavković, ujedno i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo te glavna sestra u Toplicama Lipik, sve prisutne pozdravili su i brojni uvaženi gosti uključujući izaslanika potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Dinka Tandaru, izaslanika ministra zdravstva Zdravka Batarila, zamjenika županice Požeško-slavonske županije Ferdinanda Trohu, izaslanicu lipičkog gradonačelnika Gordanu Horvat, te zamjenika ravnatelja Toplica Lipik dr. Ivana Pavla Čevizovića. Svi navedeni svojim su obraćanjima istaknuli važnost uloge medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sustavu te naglasili kako je sestrinstvo važna i učinkovita zdravstvena struka.

Također, ovom prigodom otvorena je i stalna postava izložbe slika u prizemlju Kurthotela Toplica Lipik pod nazivom „….u sjeni Corone i baš zato!“, posvećena svim medicinskim sestrama i tehničarima koji su neumorno radili na zaštiti zdravlja tijekom pandemije, kao i svim drugim zdravstvenim djelatnicima koji su tijekom povijesti nesebično brinuli o bolesnima i ranjenima.

Izvor fotografija: compas.com.hr

Pročitano 923 puta