Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 12 Svibanj 2023 14:06

U požeškoj šetališnoj zoni obilježen Međunarodni dan sestrinstva

 

Međunarodni dan medicinskih sestara diljem svijeta obilježava se 12. svibnja u znak sjećanja na dan rođenja Florence Nightingale (1820. – 1910.), engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva u svijetu. Njezinom inicijativom medicinske sestre postale su sastavni dio zdravstvenog i obrazovnog sustava, čime se ostvaruje profesionalni status ove struke.

U prigodi obilježavanja ovoga dana, ispred zgrade Općinskog suda u Požegi medicinske sestre i tehničari svih županijskih zdravstvenih i zdravstveno-socijalnih ustanova ujedinjeni ispred: bolnice, doma zdravlja, zavoda za javno zdravstvo, zavoda za hitnu medicinu, ustanova za kućnu njegu, te domova umirovljenika, javnozdravstvenom akcijom obilježili su svoj dan.

Građani će moći obaviti preventivne preglede mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi te izračunavanje BMI – Indeksa tjelesne mase, a tijekom akcije građani će biti i prigodno educirani o potrebi i važnosti zdravog načina života.

Javnozdravstvenu akciju u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva svojim dolaskom podržao je i zamjenik županice Ferdinand Troha.

„Danas se prisjećamo medicinskih sestara i svega onoga što čine za sve nas te im u ime Požeško-slavonske županije čestitam na njihovom pozivu kojeg savjesno obavljaju. Treba osvijestiti da su medicinske sestre i medicinski tehničari 24 sata dnevno, 365 dana u godini tu i da svoje zvanje i poziv shvaćaju i rade za dobro svih nas. Kad medicina i biologija učine svoje, još uvijek je tu pokraj vas upravo medicinska sestra koja svojom dobrotom, ljubaznošću i osmijehom čini trenutke ljepšim i dostojanstvenim.“ – rekao je zamjenik Troha.

Silvija Marić, mag.med.techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće županijske bolnice u Požegi, istaknula je kako je obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva započelo jučerašnjim danom kada je održano predavanje na temu „Mentalno zdravlje i briga o sebi“.

„Obilježavanje se nastavlja današnjim danom i ovom javnozdravstvenom akcijom gdje smo po prvi puta ujedinjeni, sve medicinske sestre i tehničari svih županijskih zdravstvenih i socijalno zdravstvenih ustanova, gdje ćemo našim građanima mjeriti krvni tlak i šećer u krvi. Također želimo promovirati našu struku, ali istovremeno i educirati građane o važnosti i potrebi zdravog načina života, prvenstveno redovite tjelesne aktivnosti i zdrave prehrane.“ – rekla je Silvija Marić.

Pročitano 929 puta