Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 08 Svibanj 2023 13:19

Županica Jozić dodijelila ugovore korisnicima sustava javnog navodnjavanja „Kaptol“

 

Navodnjavanje je dopunska mjera kojom se pored sprječavanja suše kao prirodne nepogode u poljoprivrednoj proizvodnji općenito povećavaju i prinosi za 20 do 120%, a povećava se stupanj korištenja zemljišta te se otvara mogućnost druge sjetve sa znatnim povećanjem kvalitete ploda.

Prvi izgrađeni sustav javnog navodnjavanja u Požeško-slavonskoj županiji je „Kaptol“, izgrađen zajedničkim sredstvima Hrvatskih voda i Županije. Sustav je građen od 2011.-2014. godine, a za navodnjavanje se koristi voda iz postojeće mikroakumulacije Bistra koja se nalazi iznad naselja Kaptol zbog čega je izgrađen cjevovod koji slobodnim padom dovodi vodu do navodnjavanih površina.

Sustavom je obuhvaćeno oko 100 ha poljoprivrednih površina, a za korištenje sustava ove godine interes je iskazalo 10 korisnika i do sada je obuhvaćena najveća površina poljoprivrednog zemljišta - 26 ha.

Ugovore o korištenju sustava javnog navodnjavanja „Kaptol“, u Velikoj županijskoj vijećnici, zainteresiranim korisnicima dodijelila je županica Antonija Jozić koja je u svome obraćanju prisutnima istaknula kako će korištenjem sustava zasigurno imati bolje prinose i bolju kvalitetu svojih proizvoda.

„Ono što kao županija činimo je to da ne naplaćujemo naknadu za korištenje sustava za sve one parcele koje su u obuhvatu, iako na to imamo pravo. Trenutno smo se odlučili za model u kojem naplaćujemo isključivo onima koji su iskazali interes i koji imaju sklopljene ugovore o navodnjavanju s Požeško-slavonskom županijom.“ – rekla je županica istaknuvši kako se nada da su korisnici zadovoljni suradnjom te poželjela svima puno uspjeha u budućem radu.

Sustav je u vlasništvu Požeško-slavonske županije, a održava ga i njime upravlja tvrtka „Niskogradnja - Marijanović“ d.o.o.. Dodijeljeni Ugovori temelje se na Vodopravnoj dozvoli i Odluci o visini i obvezi plaćanja naknade za navodnjavanje za sustav navodnjavanja „Kaptol“ koji je Županijska skupština donijela 2018. godine, a svi zainteresirani korisnici iskazali su pismeni interes za korištenje u ovoj godini.

Korisnici su dužni nabaviti opremu za navodnjavanje koja je kompatibilna karakteristikama sustava za navodnjavanje, a nakon potpisanog ugovora, sustav će biti pušten u rad te će prvo priključivanje na sustav navodnjavanja biti dozvoljen korisniku uz ovlaštene djelatnike Niskogradnje Marijanović.

Pročitano 757 puta