Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 07 Svibanj 2023 08:58

U IC Terra Panonica otvoreni 15. Štamparovi dani

 

Obilježavanje 15. „Štamparovih dana“ započelo je tradicionalnom javno zdravstvenom akcijom mjerenja krvnog tlaka i glukoze u krvi građanima u gradu Požegi i Pleternici, te mještanima Općine Velika, a koju provodi Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar.

U prigodi obilježavanja, u IC Terra Panonica u Pleternici održan je i Međunarodni kongres - "Štamparovi dani - zdravi stilovi života", kojemu su uz domaćine kongresa prisustvovali brojni uvaženi gosti među kojima i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Glavna tema bila je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih, društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva. Sve veća prevalencija šećerne bolesti i arterijske hipertenzije, ali i ostalih kroničnih bolesti, uz starenje stanovništva posebno naglašavaju potrebu za promocijom zdravlja i zdravih stilova života.

Između ostaloga, na kongresu se govorilo o tome što smo u stanju učiniti u prevenciji kroničnih bolesti, promociji zdravlja, zdravih stilova života, te senzibilizaciji i podučavanju profesionalaca i javnosti, a teme o kojima se raspravljalo bile su i: „Što sve možemo učiniti za bolesnika s KOPB-om“, „Rana prevencija bolesti - zalog za budućnost“, „Zdravstvena ekonomika“, „Alergijski rinitis - od javnozdravstvenog problema do suvremenih terapijskih mogućnosti“, „Individualni pristup u liječenju dijabetesa“, „Reproduktivno zdravlje u modernom dobu“, te „Kineziologija i zdravlje“.

Sve prisutne prigodnim riječima pozdravila je gradonačelnica Grada Pleternice Marija šarić koja je u svome obraćanju najavila projekt izgradnje Memorijalnog centra Andrije Štampara koji će se nalaziti u Drenovcu, njegovu rodnom mjestu. Skupu se prigodno obratila i županica Jozić.

Izvor: pozeska-kronika.hr

Pročitano 733 puta