Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 06 Svibanj 2023 11:44

Tambura za dušu – 48. „Zlatni glas Zlatne doline“

 

U sklopu „Tambure za dušu“, trodnevne manifestacije koja spaja glazbu i folklor, u organizaciji Općine Kaptol i Turističke zajednice Zlatni Papuk te pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, u dvorani OŠ “Vilima Korajca” u Kaptolu uspješno je održan 48. Festival tamburaških pjesama - „Zlatni glas Zlatne doline 2023“. Na ovogodišnjem festivalu predstavljene su 24 nove skladbe, a pobjednik festivala je Tamburaški orkestar Hrvoja Harkanovca iz Osijeka s pjesmom “Zbogom”.

Ovaj događaj međunarodnog karaktera, tradicije duge gotovo pola stoljeća otvorila je županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

„Veliki pozdrav svima iz ponosne i prekrasne Požeško-slavonske županije. Županije vrijednih i marljivih ljudi, širokog slavonskog srca i duše, a to ćete na najbolji mogući način doživjeti večeras u izvedbi više od 20 novih pjesama tamburaške glazbe. Želim vam svima jednu lijepu večer uz tamburašku glazbu i proglašavam 48. festival Zlatni glas ponosne Zlatne doline otvorenim.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Sve prisutne prigodnim riječima pozdravio je i načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić poželjevši svima da se osjećaju ugodno u Kaptolu te da uživaju u prekrasnoj tamburaškoj glazbi.

„Ove godine zajedno smo 48. put, samo je jednom bila pauza u pandemijskoj godini. Za dvije godine obilježit ćemo pola stoljeća i ponosni smo da imamo jedan od starijih festivala tamburaške glazbe.” - rekao je načelnik Pavičić zahvalivši posjetiteljima, kao i autorima skladbi te sponzorima koji su omogućili realizaciju manifestacije.

U službenom dijelu festivala izvedene su 24 nove skladbe, od kojih su tri skladbe po odluci stručnoga žirija te isto toliko po glasovima posjetitelja dobile festivalske nagrade, a posebna plaketa za dugogodišnje sudjelovanje na festivalu i očuvanje tamburaške glazbe uručena je Stjepanu Japariću.

Najviše glasova publike dobio je Ivan Petravić koji je izveo skladbu “Škrlet”, drugi je Požežanin Luka Samardžić sa skladbom “Ostavljam tebe”, dok je treći Dragan Kapčević sa skladbom “Knjiga života”.

Uz izvođače iz Hrvatske na festivalu su nastupili gosti iz Austrije i Srbije, a od tri pjesme koje je stručni žiri proglasio najboljima, dvije će sudjelovati na ovogodišnjem požeškom festivalu „Zlatne žice Slavonije“.

Izvor fotografija: slavonski.hr

Pročitano 943 puta