Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 01 Svibanj 2023 13:07

U Okučanima svečano obilježena 28. obljetnica VRO ”Bljesak“

 

Operacija Bljesak započela je 01. svibnja 1995. u 5:21 sati na oko 80 kilometara dugoj bojišnici, a u manje od 32 sata hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

U čast ovoj velikoj i važnoj operaciji koja je za Hrvatsku tada već značila važan iskorak prema konačnoj pobjedi u Domovinskom ratu, u organizaciji Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, ovogodišnja proslava pobjedničke operacije Hrvatske vojske i policije - 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak održana je u Okučanima.

Središnja svečanost započela je kod spomen-obilježja „Kristalne kocke vedrine“, gdje su brojna izaslanstva položila vijence i odala počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu.

Uz obitelji poginulih branitelja, ratne zapovjednike postrojbi koje su sudjelovale u VRO “Bljesak” i predstavnike udruga iz Domovinskog rata, najviša državna izaslanstva te izaslanstva Brodsko-posavske županije i općine Okučani, obilježavanju su nazočili i najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić i drugi ministri u Vladi, predsjednik Republike Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, generali i drugi pripadnici Hrvatske vojske.

Uz župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, počast hrvatskim braniteljima odala je i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Hrvatsku himnu izvela je Klapa Sv. Mihovil MUP-a, nakon čega je uslijedilo čitanje imena poginulih branitelja te minuta šutnje, a potom su Okučane preletjeli MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon čitanja povjesnice o VRO „Bljesak“ uslijedila je molitva za poginule hrvatske branitelje koju je predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

Izvor fotografija: Radio Slavonija

Pročitano 643 puta