Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 29 Travanj 2023 08:02

Županica Antonija Jozić prisustvovala svečanom obilježavanju 20. obljetnice Hrvatske zajednice županija

 

Inicijativa o osnutku Hrvatske zajednice županija potekla je iz Primorsko-goranske županije koja se 1998. godine učlanila u Skupštinu europskih regija. Iako su još neke županije učinile isto, nedostatak koordinacije među njima, kako na domaćem, tako i na međunarodnom terenu, bio je više nego evidentan. Ovo je posebno došlo do izražaja 2000. godine nakon što je Hrvatska postala punopravnom članicom Vijeća Europe i kada je stekla pravo imenovati svoje izaslanstvo u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Konstituirajuća sjednica Hrvatske zajednice županija održana je 16. svibnja 2003. godine u Osijeku, a Zajednici su postepeno pristupile i ostale županije. Za prvog predsjednika izabran je župan Zlatko Komadina kao priznanje Primorsko-goranskoj županiji na pokrenutoj inicijativi i dvogodišnjem radu na osnivanju Zajednice hrvatskih županija.

Svečanom obilježavanju dvadesete godišnjice djelovanja Hrvatske zajednice županija, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića prisustvovali su brojni uvaženi gosti: izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Tomislav Klarić, potpredsjednici Vlade RH i ministri Branko Bačić i Oleg Butković, ministri Šime Erlić i Ivan Malenica, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije, Njegovu Ekselencija Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, te brojni drugi među kojima i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Svima okupljenima uvodno se obratio predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić koji je rekao kako su Županije budućnosti digitalne, zelene, uključive, konkurentne i okrenute građanima. „Županije budućnosti snažne su promicateljice europskih težnji, ali i ispunjenih ciljeva.“ - rekao je župan Marušić.

Svečano obilježavanje dvadesete godišnjice djelovanja Hrvatske zajednice županija održano je u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Opatijom i Gradom Novi Vinodolski, te pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a ovom prigodom premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je Vlada partner i prijatelj s kojima županije ostvaruju sustavnu suradnju.

„Osim trideset godina lokalne i regionalne demokracije i dvadeset godina Hrvatske zajednice županija, ove godine obilježavamo i deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, a kada to povežemo, uočavamo da je za velik dio ostvarenih rezultata zaslužna upravo suradnja svih razina vlasti.“ – istaknuo je premijer Plenković te naveo kako su glavna načela kontinuiran i sustavan dijalog, inzistiranje na funkcionalnoj decentralizaciji, konkretan doprinos fiskalnoj decentralizaciji i brojni zajednički realizirani projekti.

Izvor: bpz.hr

Pročitano 532 puta