Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 28 Travanj 2023 15:24

Otvoren Sajam znanja – „Dan struke, dan odluke“

 

Kao dio Elementa 4.: „Promocija strukovnih zanimanja i rada RCK Panonika“, a kojim se promovira rad RCK Panonika i mogućnosti koje pruža u strukovnom obrazovanju, zapošljivosti nakon stjecanja kvalifikacija i povezivanja poslodavaca i polaznika RCK, u sklopu provedbe projekta „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika – UP.03.3.1.04.0009“, organiziran je Sajam znanja – „Dan struke, dan odluke“. Događaj je to na kojemu se prezentiraju strukovna zanimanja u području poljoprivrede i prehrane, a njegova svrha je popularizacija poljoprivrede i strukovnog obrazovanja u poljoprivredi s ciljem povećanja motivacije osnovnoškolskih učenika za upis u srednjoškolska poljoprivredna zanimanja.

Sastavni dio strukovnog sajma su natjecanja učenika srednjih strukovnih škola u području poljoprivrede te edukativne radionice na temu upisnih područja škola u sektoru poljoprivrede i prehrambene tehnologije namijenjene učenicima završnih razreda osnovnih škola. Na sajmu sudjeluje otprilike 300 učenika srednjih strukovnih partnerskih škola te učenika osnovnih škola iz Požeško-slavonske i susjednih županija.

„Dragi učenici, želim vam dobrodošlicu na današnji sajam znanja!“ – na samome početku svojega obraćanja poručila je ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega Marija Mršo Rajić.

„Na ovome prostoru srednjoškolskog centra davne 1885. godine utemeljena je poljoprivredna škola Ratarnica. Tradicija obrazovanja seže daleko u povijest, a tradicija bavljenja poljoprivredom još dalje.“ – rekla je ravnateljica Mršo Rajić istaknuvši kako je preduvjet uspješnosti poljoprivrede kvalitetno obrazovanje koje učenicima može pružiti upravo Poljoprivredno prehrambena škola.

„Stručni nastavnici i opremljene učionice, suvremena poljoprivredna mehanizacija i oprema za praktikume omogućit će vam učenje temeljeno na radu kako bi što kompetentniji izašli na tržište rada. Dragi srednjoškolci, iskažite se na današnjem natjecanju na ponos svojim nastavnicima i u čast trudu koji ste uložili u svoje dosadašnje školovanje, a vi dragi osnovnoškolci, pri odabiru svog budućeg zanimanja povedite se primjerom naših srednjoškolaca.“ - poručila je ravnateljica poželjevši svima da im ovaj dan poljoprivredne i prehrambene struke ostane u sjećanju kao dan odluke da svojim znanjem i radom zahvale prirodi za život koji nam je pružila.

Sajam je prilika budućim srednjoškolcima iz Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko- baranjske, Sisačko-moslavačke i Virovitičko-podravske županije da saznaju sve o strukovnim zanimanjima u području poljoprivrede i prehrane koja se mogu upisati u srednjoj školi, pogledaju zanimljive radionice učenika srednjih strukovnih škola (Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača i Prirodoslovna škola Karlovac), te se zabave uz natjecanja učenika srednjih strukovnih škola u kojem pobjednici osvajaju 664 eura.

Sajam znanja otvorio je zamjenik županice Ferdinand Troha koji je pozdravivši sve nazočne istaknuo kako je proizvodnja hrane u samome iskonu čovjeka, njegovom životu i djelovanju.

„Danas smo se okupili po nekoliko osnova. Imamo sajam proizvoda, a isto tako imamo promociju poljoprivrednih i prehrambenih zanimanja. Proizvodnja hrane u samom je iskonu čovjeka, njegovom životu i djelovanju. Ta proizvodnja uvijek je bila važna, a danas krize i ratovi dovode proizvodnju i preradu hrane u fokus. Vjerujem da će to prepoznati i budući učenici ovdje predstavljenih škola.” - rekao je zamjenik Troha ujedno i otvorivši Sajam koji se odvija pod sloganom „Neka tvoje ideje padnu na plodno tlo“.

Partneri projekta su Požeško-slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Kutjevo d.d., Prirodoslovna škola Karlovac, Ekonomska škola Požega i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.

Pročitano 1045 puta