Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 28 Travanj 2023 13:45

U Kaptolu održano 16. Županijsko ocjenjivanje vina

 

Udruga vinogradara, vinara i voćara "Vino-kap" organizirala je 16. po redu Županijsko ocjenjivanje vina na koje je prijavljeno ukupno 157 uzoraka, među kojima su 52 uzorka pristigla iz susjednih zemalja, najviše iz Mađarske te je time i ove godine ocjenjivanje međunarodnog karaktera.

Natjecanje je otvorio zamjenik županice Ferdinand Troha, čestitavši odboru na odličnoj organizaciji ocjenjivanja, vinarima na odličnom odazovu na natjecanje i komisiji na teškim zadacima koji su pred njima - degustirati i ocijeniti 157 uzoraka vina.

Sve prisutne pozdravio je i načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić koji je istaknuo kako je ovo najveće ocjenjivanje vina u Požeško-slavonskoj županiji koje će Općina uvijek podupirati.

Predsjednik Udruge Vino-kap Ferdinand Novak iskazao je zadovoljstvo gotovo rekordnim brojem uzoraka vina na ocjenjivanju, što svakako kazuje da vinari trebaju ovakva ocjenjivanja, jer se i sami žele uvjeriti i dobiti potvrdu o kvaliteti njihovih vina. „Svatko je za svoje vino subjektivan, ali nakon ovako respektabilne ocjenjivačke komisije poznatih i certificiranih enologa, sommeliera i priznatih vinskih stručnjaka sigurno će dobiti najbolji uvid u kvalitetu svojih vina.“ - rekao je predsjednik Udruge Vino-kap istaknuvši kako će se osim Županijskog i Međunarodnog natjecanja održati i posebno natjecanje za Pinot sivi.

Vina su ocjenjivala ukupno 19 ocjenjivača raspoređena u tri komisije koje su imale preko 50 uzoraka, a komisijom je predsjedavao prof. dr. sc. Josip Mesić s Fakulteta turizma i ruralnog razvoja Požega.

Titulu najboljeg vina na 16. Županijskom ocjenjivanju dobila je graševina Hrvoja Pavlovića iz Češljakovaca - kasna berba iz 2021. godine.

Izvor fotografija: pozeska-kronika.hr

Pročitano 570 puta