Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 24 Travanj 2023 19:24

Studenti hrvatskog jezika i književnosti iz Pečuha posjetili Požeško-slavonsku županiju

 

Profesori i studenti Katedre za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, prilikom svog studijskog putovanja posjetili su Požeško-slavonsku županiju i Županijsku palaču.

U Velikoj županijskoj vijećnici dobrodošlicu im je poželio zamjenik županice Ferdinand Troha koji ih je upoznao s bogatom poviješću Županije i Županijske palače koja upravo ove godine obilježava 813 godina od prvog pisanog spomena te 30. obljetnicu u novijoj hrvatskoj povijesti. Zamjenik Troha gostima je poželio ugodan boravak u Požeško-slavonskoj županiji te ih pozvao da ju ponovo posjete jer tijekom godine nudi brojne manifestacije i ima puno toga za ponuditi.

Voditelj Katedre za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu dr. sc. Stjepan Blažetin, zahvalio je na prijemu istaknuvši kako gotovo svaki semestar organiziraju studijsko putovanje u Hrvatsku te uvijek nastoje pogledati one krajeve koje do sada nisu posjetili.

„Ove godine odlučili smo se posjetiti ovaj požeški kraj. Uz Županijsku palaču, u prigodi Noći knjige posjetit ćemo i Gradsku knjižnicu Požega. Također, u sklopu ovog studijskog putovanja obići ćemo i vinski podrum Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Stari grad Kaptol, te Muzej bećarca u Pleternici.“ – rekao je Stjepan Blažetin, istaknuvši kako je prva akademska godina odsjeka za kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Pečuhu bila 1949./1950. te kako se njihov studij izvodi gotovo isključivo na hrvatskom jeziku.

Pročitano 985 puta