Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 21 Travanj 2023 11:40

Otvoreni 6. kazališni susreti dramskih skupina Požeško-slavonske županije - „KaZlaDo 2023.“

 

U Gradskom kazalištu Požega održano je svečano otvorenje i predstavljanje dramskih skupina koje ove godine sudjeluju na 6. kazališnim susretima dramskih skupina Požeško-slavonske županije. Prijavljeno je šest osnovnih te pet srednjih škola s ukupno sedamnaest točaka, a stručni žiri odabrat će i dodijeliti nagrade za najbolju izvedbu pojedinačnog monologa te najbolju izvedbu skupnog nastupa u kategoriji srednjih i osnovnih škola.

Članovi ovogodišnjeg žirija su kazališna, televizijska i filmska glumica Ana Vilenica, magistrica glume i lutkarstva, profesorica scenskog govora na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku Selena Andrić, kazališni, televizijski i filmski glumac Ivan Vukelić, te djelatnik Gradskog kazališta Požega i voditelj Kazališne amaterske družine Dario Hak.

„Posljednji „KaZlaDo“ održan je 2019. godine, a nakon toga ga nismo mogli organizirati zbog pandemije koronavirusa. Iz godine u godinu raste broj prijavljenih škola te nam je posebno drago što je „KaZlaDo“ uz natjecateljski karakter i edukativan. Svi članovi žirija imat će radionice za nastavnike, profesore i učenike, tako da će svi dobiti neka nova znanja i usvojiti neku novu vještinu. Ovo će biti jedan lijepi dan u požeškom kazalištu, prožet dječjim osmjehom i uzbuđenjem.“ - rekla je ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović.

Članica stručnog žirija Selena Andrić istaknula je kako je važno održavati ovakva događanja ne samo zbog toga što će neki od učenika možda postati budući glumci, nego i zbog savladavanja treme i umijeća javnog nastupa. „Iz mog dosadašnjeg iskustva, mislim da je najvažnije reći djeci da se opuste i da se igraju. Mi na Akademiji od prve pa do pete godine studentima govorimo da se igraju, da traže to nešto u sebi, da se ne pravi od njih glumce, već da oni to rade u svoje ime i pronađu najbolju verziju sebe.“ – rekla je magistrica glume i lutkarstva Selena Andrić.

Sve prisutne prigodnim riječima pozdravili su pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović i zamjenik županice Ferdinand Troha, koji je ujedno i otvorio „KaZlaDo 2023.“.

„Posebno mi je zadovoljstvo pozdraviti vas ispred Požeško-slavonske županije i u ime naše županice Antonije Jozić te biti ponovno na KaZlaDo-u ovdje u našem kazalištu. Kako je rečeno, tri godine je iza nas, kad nismo imali ovu manifestaciju, kad je bilo neko drugo vrijeme i evo, s radošću se veselimo novim vremenima. Drago mi je da broj sudionika ovog natjecanja raste iz godine u godinu, drago mi je da postoji takav sadržaj, jer dramski izričaj u našim školama živi, a na ovaj način postaje i vidljiv ne samo vama dragi profesori, mentori i učenici, nego i široj javnosti.“ – rekao je zamjenik županice.

„Sa željom da ovogodišnji „KaZlaDo“ bude ne samo povratnički, nego da bude i inspirirajući i nadahnjujući za neka druga „KaZlaDa“, otvaram 6. „KaZlaDo“ u našoj županiji i našem gradu.“ - rekao je Troha.

Pročitano 845 puta