Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 21 Travanj 2023 10:59

Otvoren dvodnevni događaj u Požegi - „STEM FEST Slavonija“

 

„Kreativna STEM revolucija u Slavoniji“ projekt je jačanja kapaciteta Dječjeg kreativnog centra DOKKICA i Udruge za razvoj zajednice „Kreaktiva“ za razvijanje održivih programa aktivnog uključivanja djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a na području istočne Hrvatske, u svih pet slavonskih županija. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH.

Svrha ovoga događaja je kod djece, mladih i opće popularizacije građana, popularizirati znanost kroz STEM pristup, a cilj ovoga događaja je okupiti djecu, mlade i građane te im omogućiti sudjelovanje u edukativnim aktivnostima usmjerenima na STEM.

Na Trgu svete Terezije Avilske u Požegi, u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Gradom Požegom, održat će se dvodnevni događaj uz radionice za djecu iz STEM područja, a ovom prigodom, predsjednica Dječjeg kreativnog centra DOKKICA i voditeljica projekta Ines Novak, rekla je više o tome što će djeci i građanima biti prikazano na STEM FESTU.

„Prvi STEM FEST Slavonija imali smo u Vukovaru, a nakon Požege idemo u Vinkovce i Slavonski Brod. Projekt provodimo u suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Građevinskim i arhitektonskim fakultetom Osijek, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek, Tehničkom školom Nikole Tesle Vukovar, te Udrugom za razvoj zajednice „Kreaktiva“.“ – rekla je Ines Novak te istaknula kako im je drago što su Požeško-slavonska županija i Grad Požega prepoznali vrijednost ovoga projekta i što će u ova dva dana imati priliku malim i velikim žiteljima pomoći u istraživanju svijeta koji nas okružuje.

„STEM FEST Slavonija“ prigodnim riječima otvorila je županica Antonija Jozić istaknuvši važnost ovakvih događaja koji zaista mogu pridonijeti tome kako će obrazovanje izgledati u budućnosti.

„Ovaj Festival komplementaran je našem obrazovnom sustavu, posebno u ovim okolnostima u kojima se priprema reforma obrazovanja u Hrvatskoj. Mislim da ovakve konferencije mogu itekako pridonijeti tome kako će obrazovanje izgledati u budućnosti te kako je ovo jedan od najboljih načina i prikaza onoga kako će zapravo djeca u budućnosti i učiti.“ – rekla je županica Jozić zahvalivši gospođi Ines Novak i Dječjem kreativnom centru DOKKICA te njihovim partnerima u projektu, jer su upravo Požegu i Požeško-slavonsku županiju odabrali za održavanje ovog dvodnevnog festivala.

„U radionicama će sudjelovati učenici svih osnovnih i srednjih škola s područja županije, kao i studenti Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Osim učenika, na Festivalu mogu sudjelovati i građani sa svojom djecom te ovim putem pozivam sve da dođu, prošetaju Trgom svete Terezije Avilske i upoznaju svoju djecu o tome što je STEM.“ – istaknula je županica Jozić.

Prvi dan manifestacije od 11:00 do 16:00 sati provodit će se STEM radionice za organizirane grupe učenika osnovnih škola, a nakon toga, u okviru programske aktivnosti STEM FAMILY, roditelji i djeca moći će sudjelovati u različitim STEM aktivnostima.

Drugi dan manifestacije planirano je predstavljanje projekta „Kreativna STEM revolucija u Slavoniji“ i jedinstvenih STEM učila koje je osmislio projektni tim u sastavu predstavnika nositelja i partnera projekta, a od 10:00 do 11:00 sati planirana je STEMOLOVKA - susret predstavnika, ustanova, tvrtki, udruga i pojedinaca koji djeluju u području STEM-a. Nakon toga, od 11:00 do 14:00 sati provodit će se STEM radionice za organizirane grupe učenika srednjih škola, te će se od 14:00 do 16:00 sati održati tribina za mlade „Kako znanost mijenja svijet“, na kojoj će gostovati astrofizičarka prof. dr. sc. Vernesa Smolčić. Od 16:00 do 17:00 sati slijede otvorene radionice za sve zainteresirane građane u okviru programske aktivnosti PROBAJ STEM, dok će na samome kraju, u 17:00 sati uslijediti predstavljanje rezultata dvodnevnih aktivnosti i zatvaranje manifestacije.

Pročitano 666 puta