Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 21 Travanj 2023 10:57

Svečano utemeljena nagrada Matko Peić

 

Društvo hrvatskih književnika i Grad Požega, a na inicijativu Milana Bešlića, u prigodi stote obljetnice rođenja akademika, književnika, povjesničara umjetnosti i slikara Matka Peića, organizirali su i održali utemeljenje nagrade „Matko Peić“ koja će se dodjeljivati za najbolje putopise.

Svečanost utemeljenja započela je čitanjem ulomaka Peićevih putopisa u interpretaciji glumice Luce Anić, a održana je u zagrebačkom restoranu „Vallis Aurea“, u koji je nekada gotovo svakodnevno zalazio Matko Peić.

Zlatko Krilić, predsjednik Društva hrvatskih književnika, ovom prigodom istaknuo je kako najbolji hrvatski esejist zaslužuje imati svoju nagradu, pritom zahvalivši Gradu Požegi na pokrenutoj inicijativi i sudjelovanju.

Požeška Zlatna dolina iznjedrila je mnoge velikane, a među njima, kako je naveo gradonačelnik Požege Željko Glavić, posebno mjesto zauzima lik i djelo Matka Peića te će Grad svesrdno pomagati ovu književnu manifestaciju, a svoju podršku utemeljenju nagrade pružit će i Požeško-slavonska županija, istaknuo je to u prigodi ove svečanosti zamjenik županice Ferdinand Troha.

Akademik Milko Jakšić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Požegi podsjetio je kako je Zavod ove godine već organizirao znanstveni skup povodom 100. obljetnice rođenja akademika Peića te poručio kako ga za Matka vežu posebne uspomene jer je njegova majka išla s njim u školu, a tada joj je za uspomenu darovao nekoliko svojih crteža. Između ostalih, predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran podsjetio je koliko je Matko volio Požegu te kako je to pokazivao kroz riječ i sliku: „Taj „slikar riječi“ u potpunosti zaslužuje da se po njemu nazove nagrada za najbolji putopis.“ – kazao je Gavran.

Inicijator utemeljenja nagrade Milan Bešlić zahvalio je svima koji su došli i podržali njegovu inicijativu, posebno pristiglim Požežanima, u nadi da će ova nagrada zaista zaživjeti i postati tradicionalna.

Zahvaljujući otkupu Grada Požege, Gradski muzej Požega posjeduje cjelokupnu ostavštinu Matka Peića.

Izvor: Gradski Muzej Požega

Pročitano 1009 puta