Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 18 Travanj 2023 11:46

Predstavljene umjetničke slike slavonskih autora koje će biti izložene u uredu Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu

 

Likovna djela slikara s područja Slavonije, Baranje i Srijema koji svake godine u rujnu sudjeluju na likovnoj koloniji u organizaciji Ličkog zavičajnog društva "Vila Velebita", u svibnju ove godine bit će izložena u Bruxellesu u uredu Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema. Zasluge za ovu prekrasnu kulturnu akciju zasigurno idu požeškom Zavičajnom društvu „Vila Velebita“ koje je ustupilo tri predivna djela slavonskih autora, a koje je u prostoru Udruge predstavio njezin predsjednik prof. dr. sc. Josip Fajdić.

Tiskovnoj konferenciji prisustvovao je i zamjenik županice Ferdinand Troha koji je ovom prigodom istaknuo važnost ovog događaja rekavši kako će na ovaj način rad umjetnika Slavonije, Baranje i Srijema biti vidljiv široj javnosti.

„Koristim priliku da zahvalim predsjedniku Zavičajnog društva „Vila Velebita“ i cijelom Društvu što su nam ustupili ove umjetničke radove. Ured u Bruxellesu je ured pet slavonskih županija i jasno da nastupajući ovako organizirano u samom srcu Europe nastojimo naše slavonske interese jasnije artikulirati. Ured u Bruxellesu je tranzitan, tamo dolaze brojni ljudi koji će zasigurno doći poslom, ali i pogledati ove oku ugodne radove naših umjetnika.“ – rekao je zamjenik Troha.

Prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“ istaknuo je kako su izložena djela uraci slikara s protekle likovne kolonije.

„Kada mi je zamjenik županice, a ujedno i član našeg Upravnog odbora „Vila Velebita“ napomenuo da je inicijativa takva da se službeni prostor u Bruxellesu opremi na ovaj način, bez ikakvih razmišljanja rekao sam kako ćemo se vrlo rado tome odazvati. U razmišljanju kako osmisliti ovu donaciju, išli smo na način da budu zastupljeni motivi urbane vedute te smo izdvojili rad poznate brodske slikarice i umjetnice Željke Perković, također jedan ruralni motiv, rad poznatog brodskog umjetnika Branimira Pešuta, te jedan asocijativno-kontemplacijski motiv našeg požeškog slikara Željka Radmirovića.“ – rekao je predsjednik Fajdić.

„Djela koja ćemo ustupiti uraci su s naše protekle kolonije održane u rujnu prošle godine, a na koje dolaze brojni slikari od Zagreba do Iloka, sveukupno 25 do 30 slikara, što govori kako je naša kolonija, u to vrijeme u Požegi, najveći kulturni likovni događaj u ovom dijelu Hrvatske. Požega u to vrijeme procvjeta slikarima koji tada slikaju u ateljeu bez krova, vani, pleneristički i te svoje uratke daruju „Vili Velebiti“.“ – rekao je Josip Fajdić istaknuvši kako će Udruga donirati značajnu kolekciju radova i novoobnovljenom požeškom Muzeju za njihov fundus.

Pročitano 1596 puta