Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 17 Travanj 2023 14:55

Proslavljen Dan Općine Čaglin

 

Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća Općine Čaglin danas je proslavljen dan najistočnije općine Požeško-slavonske županije, a na samom početku sjednice okupljenima se obratio predsjednik Općinskog vijeća Željko Šutić koji je u ime vijećnika i svoje osobno ime zahvalio svima na dolasku.

Uz domaćine, predsjednika općinskog vijeća, vijećnike i načelnika Općine Dalibora Bardača, svečanoj sjednici koja je održana u obnovljenom mjesnom domu u Milanlugu, prisustvovali su i ravnatelj uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, zamjenik županice Nikola Ivanović, predstavnici gradova i općina s područja Požeško-slavonske i susjednih županija, kao i predstavnici vojske, policije, te vjerskog, gospodarskog i kulturnog života.

Općinski načelnik pozdravivši sve nazočne, rekao je ponešto o povijesti općine te istaknuo kako je od njezine uspostave prošlo trideset godina.

„Kroz sve ove godine nastojali smo svojim radom i angažmanom stanovnicima osigurati najbolje moguće uvjete života u skladu s njihovim zahtjevima i potrebama. Od projekata koje smo realizirali u prošloj godini izdvojio bih radove na cestovnoj, društvenoj i komunalnoj infrastrukturi. Nabavljena je okretna kosilica za potrebe komunalnog poduzeća koja je sufinancirana od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, za digitalnu transformaciju upravljanja prostorom Općine Čaglin od strane MRRFEU-a za projektno-tehničku dokumentaciju odobreno nam je 477.562,50 kn, za potporu održavanja predškolske djelatnosti od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade odobreno nam je 18.150,00 eura.“ - istaknuo je načelnik Bardač naglasivši kako je gotovo svaki od nabrojanih projekata sufinaciran od strane nekog ministarstva te kako je i to dokaz da se svaki euro nastoji privući iz raznoraznih izvora, a ne ga utrošiti iz općinskog proračuna.

Načelnik Bardač ponosno je istaknuo kako je Čaglin jedna od rijetkih općina u RH koja osigurava besplatno pohađanje vrtića, dok se sredstva izdvajaju i za osnovnu školu, kao i za srednjoškolce koje općina stipendira u iznosu od 30 eura, te studente s 40 eura mjesečno.

„U suradnji s udrugom Veličanka iz Velike uspješno provodimo treću fazu projekta „ZAŽELI“ na kojemu zapošljavamo 15-tak žena koje skrbe o više od 140 korisnika, a za naše umirovljenike jednom tjedno osiguravamo besplatan prijevoz kombijem do Požege.“ – rekao je načelnik te naglasio kako su planirani brojni projekti za budućnost istaknuvši 4 glavna projekta za uređenje kampa i kamp odmorišta na Sovskom jezeru, prenamjenu mjesnog doma u info centar i projekt promatračnica, te ishođenu građevinsku dozvolu za izgradnju vodovodne mreže u naselju Latinovac.

Sve prisutne pozdravili su i načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević te ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška, čestitavši svim mještanima Dan njihove općine.

U ime Požeško-slavonske županije uvažene goste pozdravila je i županica Antonija Jozić te istaknula kako je prije osam godina odgovornost za upravljanje Općinom Čaglin preuzeo današnji načelnik koji sve te godine mijenja vizure te radi brojne projekte i programe u općini. „Načelnik Bardač često je samozatajan, skroman, ne hvali se svojim projektima nego o njima govori na način da oni govore sami za sebe. Vama načelniče i predsjedniče općinskog vijeća, kao i svima vama koji ste zaslužni za napredak, od srca čestitam na svim iskoracima koje ste učinili.“ – rekla je županica Jozić.

„Projekti koji su ispred vas, o kojima smo čuli od načelnika, često su projekti koje treba odobriti netko drugi, ali u tom kontekstu, u potpunosti imate moju osobnu podršku kao i svih djelatnika Požeško-slavonske županije, a isto tako vjerujem i svih kolega načelnika i gradonačelnika. Vjerujem da tu snažnu podršku daje i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i ne sumnjam da će realizirati sve projekte koji su na putu. Načelnik Dalibor je takav da kad netko baci prepreku pod njegove noge, on samo nastavi dalje, a to ga odlikuje kao jednog velikog čovjeka kojeg svi imamo čast poznavati i raditi s njim. Svi vi žitelji općine Čaglin uistinu imate na koga biti ponosni. Svima od srca čestitam Dan općine, neka ovih prvih 30 godina bude temelj i dobar putokaz u kojem idete i neka se u godinama ispred vas realiziraju svi projekti koje ste sami odredili da su bitni za vaš daljnji razvoj.“ - rekla je županica Antonija Jozić.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća zaslužnim pojedincima uručena su priznanja, a ovogodišnji laureati bili su Udruga građana „Put, istina i život“, Dobrovoljno vatrogasno društvo Ruševo, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, podružnica PSŽ – ogranak Čaglin, te Lana Knaus, učenica osmog razreda koja se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja istaknula svojom marljivošću, aktivnošću i brojnim uspješnim rezultatima.

Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje vijenaca kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na čaglinskom groblju te sveta misa u crkvi sv. Alojzija Gonzage.

Pročitano 978 puta