Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 16 Travanj 2023 16:58

Tradicionalno održan 11. Županijski kulturni mozaik

 

"Županijski kulturni mozaik" natjecateljsko je događanje koje okuplja plesne skupine kulturno-umjetničkih društva s područja Požeško-slavonske županije, a tradicionalno se obilježava u prigodi obilježavanja Dana Požeško-slavonske županije, ponosno promičući ono najvrijednije i najljepše što ona ima - tradiciju i narodnu baštinu.

Županijska zajednica kulturnih udruga organizirala je 11. po redu Županijski kulturni mozaik koji je ove godine održan u sportskoj dvorani OŠ Vilima Korajca u Kaptolu, a uz predsjednika Zajednice kulturnih udruga Požeško-slavonske županije Mirka Ćaćića, tajnicu Zajednice kulturnih udruga Požeško-slavonske županije Antoniju Pavlović, načelnika Općine Kaptol Milu Pavičića, gradonačelnicu Grada Pleternice Mariju Šarić, te županicu Požeško-slavonske županije Antoniju Jozić, ovoj kulturnoj manifestaciji prisustvovali su i brojni gosti.

Ovogodišnji domaćin bilo je Kulturno-umjetničko društvo „Ivo Čakalić“ Kaptol, a osim njega, manifestaciji su svesrdno pomogli i Općina Kaptol, Hrvatski sabor kulture, Ministarstvo kulture i medija, te Požeško-slavonska županija. Na Mozaiku je nastupilo sedam kulturno-umjetničkih društava, od kojih je tročlano stručno povjerenstvo izabralo najbolje čuvare tradicije i običaja koji su dobili priliku predstavljanja naše županije na državnoj smotri koreografiranog i izvornog folkora, kao i na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima.

Ovu tradicijsku priredbu svojom izvedbom uveličao je neizostavni segment očuvanja etnološke baštine kaptolačkog kraja - Kaptolački tamburaški orkestar.

Izvor fotografija: Kristina Rupert, TZ Zlatni Papuk

Pročitano 862 puta