Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 02 Travanj 2023 18:00

U Požegi obilježen "Dan bez mobitela u prometu"

 

U suradnji s Hrvatskom udrugom menadžera sigurnosti iz Zagreba te uz potporu Autokluba Požega, PU požeško-slavonska održala je edukativno-preventivnu aktivnost „Dan bez mobitela u prometu“, a svoju podršku ovoj veoma važnoj kampanji došli su dati i zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević te zamjenik županice Ferdinand Troha.

Nacionalni Dan bez mobitela u prometu događaj je koji se obilježava u mnogim zemljama diljem svijeta, a ova inicijativa ima za cilj podizanje svijesti o opasnostima korištenja mobitela u vožnji i promicanja sigurnijeg ponašanja u prometu.

Ovom prigodom voditeljica službe za javni red i sigurnost PU požeško-slavonske Ivana Radić, istaknula je kako je tijekom prošle godine na ovome području zabilježeno oko 500 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje.

„Mobitel u prometu smanjuje koncentraciju, odnosno otklanja našu pažnju od bitnih događaja na cesti, a dovoljna je sekunda nepažnje da se dogodi teška prometna nesreća. Distrakcija je, uz nepropisnu brzinu, alkohol i nekorištenje sigurnosnog pojasa, jedan od četiri ubojice u prometu. Policija provodi niz preventivnih i represivnih aktivnosti u prometu, a s provođenjem krećemo već od vrtićke dobi. Treba podsjetiti sve roditelje da su oni ti koji svojim ponašanjem pokazuju djeci primjer ponašanja u prometu.“ - rekla je Ivana Radić.

Sigurnost u prometu treba biti prioritet za sve sudionike u prometu, a održavanje ovakvih kampanja i aktivnosti, prilika su da se naglasi važnost ove teme.

Zamjenik županice istaknuo je kako Županija podržava svaku akciju policije koja doprinosi sigurnosti u prometu. „Drago nam je da se provode ovakve akcije, svi imamo mobitele i svi smo u prometu. Nadam se da će ovom današnjom edukativnom akcijom vozači biti osviješteni kolika je opasnost koristiti mobitel u prometu, ne samo za vozače, već i za sve ostale sudionike u prometu.“ - rekao je Ferdinand Troha.

Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti rekao je kako se nacionalna kampanja „Dan bez mobitela u prometu“ provodi već sedam godina.

„Ova kampanja nije protiv korištenja mobitela, jer mobiteli su naša svakodnevica i doista su alat bez kojega ne možemo. Nažalost, postoji i tamna strana korištenja mobitela koja se upravo vidi u činjenici da je i danas na visokoj ljestvici uzroka prometnih nesreća u Hrvatskoj. Pozivamo sve sudionike u prometu da budu ambasadori ove kampanje jer niti jedan poziv, niti jedna poruka, nisu vrijedni ljudskog života.“ - rekao je Alen Ostojić.

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti ovom kampanjom želi utjecati na čovjeka i na podizanje svijesti kod ljudi, jer su konačnici samo dvije sekunde nepažnje dovoljne za izazivanje sudara.

„Našu kampanju započeli smo u Požegi, jer upravo službenici PU požeško-slavonske imaju odličnu priču sa svojim preventivnim projektima i akcijama te im se na tome zahvaljujemo.“ - rekao je Ostojić.

Izvor fotografija: rva.hr

Pročitano 597 puta