Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 01 Travanj 2023 20:03

Pleternička škola domaćin Međužupanijskog natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa

 

U organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, Osnovna škola fra Kaje Adžića Pleternica bila je domaćin Međužupanijskog natjecanja mladih Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije. Cilj ovoga natjecanja provjera je usvojenih znanja, vještina i sposobnosti učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj iz područja Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskog Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i prava djeteta, te znanja i vještina iz pružanja prve pomoći.

Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije: podmladak i mladi. U kategoriji podmlatka natjecateljska ekipa sastojala se od učenika od petog razreda do završetka osnovne škole, dok se u kategoriji mladih natjecateljska ekipa sastojala od učenika od prvog razreda srednje škole do završetka srednje škole.

Sve prisutne goste i sudionike natjecanja pozdravio je ravnatelj škole Hrvoje Galić koji je istaknuo kako je škola u kojoj se nalaze najveća škola u Požeško-slavonskoj županiji koju pohađa 688 učenika u 50 razrednih odjeljenja.

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić poželjela je svim natjecateljima puno uspjeha te prigodno rekla: „Kada bi svatko od nas dao malo više od onoga što se očekuje, svijet bi zaista bio ljepši“.

Sudionike Međužupanijskog natjecanja mladih HCK-a pozdravila je i županica Antonija Jozić poručivši im kako vjeruje da će sva svoja znanja i vještine koje su do sada stekli pokazati i na natjecanju na koje su pristigli.

„O Hrvatskom Crvenom križu znamo puno, a najčešće o njemu slušamo u vremenima kada su nekakve nedaće, nepogode, katastrofe. Tada na terenu viđamo volontere, pripadnike Hrvatskog Crvenog križa i ostale kako pružaju pomoć stradalom stanovništvu. Iskorak koji ste vi odlučili učiniti unatoč svim vašim školskim obvezama - pridružiti se Crvenom križu, pokazuje vaše veliko srce. Hrvatska sigurno ima veliku i sjajnu budućnost vas mladih koji ste došli s natpisima „Volontiram, mijenjam svijet”. Vi volontirate i mijenjate Hrvatsku.“ - rekla je županica Jozić te svima poželjela dobrodošlicu u Požeško-slavonsku županiju.

Pobjednici ovoga natjecanja svoje vještine i znanja imat će priliku pokazati na državnom natjecanju koje će se tradicionalno održati u Tjednu Hrvatskog Crvenog križa te tako postati uzor drugim mladim ljudima koji žele sudjelovati u humanitarnom radu i pomoći drugima.

Izvor fotografija: pozeskivodic.com

Pročitano 1166 puta