Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 29 Ožujak 2023 10:04

U Pakracu održan informativni događaj „EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.“

 

U prostoru Gradske vijećnice Grada Pakraca - kurija Janković, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održan je informativni događaj pod nazivom „EU FONDOVI – Nove prilike 2021.-2027.“ namijenjen predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja.

Uzvanicima su predstavljene aktualne mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027., posebno novi programi Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK), Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. (ITP), Europski socijalni fond plus (ESF+), te Zajednička poljoprivredna politika 2023.-2027..

Ovom prigodom županica Antonija Jozić istaknula je kako je Požeško-slavonska županija u prethodnih nekoliko godina iz fondova Europske unije povukla preko dvije milijarde kuna, odnosno 300 milijuna eura.

„To su sve sredstva koja su usmjerena na razvoj gospodarstva, komunalne infrastrukture, cestovne infrastrukture, ali isto tako i na turističke, društvene, zdravstvene, socijalne infrastrukture koje podižu standard života naših sugrađana. Sredstva iz EU fondova do sad su mudro iskorištena, strateški, promišljeno, što se može potkrijepiti brojnim pokazateljima kao što su povećanje broja tvrtki, broja zaposlenih, bruto domaćeg proizvoda, ali i onih usluga koje su bitne za građane, od vrtića i obrazovnih ustanova do drugih usluga koje koriste kućanstvima.“ – istaknula je županica naglasivši kako vjeruje da će sva dobivena iskustva stečena u prethodnom programskom razdoblju, itekako pomoći da se u budućnosti uspješno i mudro koriste europski fondovi.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević rekla je kako je Pakrac grad u kojemu je započeo Domovinski rat, koji je bio razrušen u potpunosti, a time su bili uništeni i gospodarstvo i radna mjesta. „Moj prethodnik Davor Huška i ja prepoznali smo pretpristupne fondove kako bi nam oni pomogli potaknuti gospodarstvo i moram reći kako smo jedini grad koji je uspio još iz tih fondova povući sredstva namijenjena za poduzetničku infrastrukturu. Zato danas imamo dvije poduzetničke zone, dva inkubatora, pristupne ceste zonama. EU fondovi mijenjaju Hrvatsku i moram reći da na našem iskustvu zaista i mijenjaju, i to od najmanjeg djelića naše zajednice“ - rekla je gradonačelnica Blažević.

Ivan Bota, ravnatelj Uprave za regionalni razvoj pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije istaknuo je kako je kroz kohezijsku politiku Hrvatskoj na raspolaganju ukupno 25 milijardi eura, a u odnosu na dosadašnjih 10,7 milijardi eura to je 150 posto više.

„Siguran sam da su dosadašnji rezultati jamstvo da će i u budućnosti rezultati biti jednako uspješni. Pri programiranju se vodilo načelima ravnomjernog regionalnog razvoja. Na raspolaganju biti i posebna sredstva za urbana središta gdje je sa 302 milijuna eura iz prethodnog razdoblja, sada taj iznos povećan na 681 milijun eura, što je uistinu veliki pomak.“ - rekao je ravnatelj Bota, a osvrnuvši se na grad Pakrac, naglasio je da je u idućem financijskom razdoblju predviđeno 470 milijuna eura za brdsko planinska potpomognuta područja kroz koje će se moći financirati možda i ono što neće biti dostupno kroz ostale pozive.

Tijekom informativnog događaja govorilo se i o industrijskoj tranziciji, Interreg programima Hrvatska-BiH- Crna Gora te Hrvatska-Srbija, urbanome razvoju, mogućnostima sufinanciranja projekata te iskustvima dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova. Na panel raspravi, predstavnici Požeško-slavonske županije, Grada Pakraca, Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije te korisnici fondova Europske unije predstavili su iskustva korištenja fondova Europske unije na lokalnoj razini i pripremu za korištenje sredstava u novom programskom razdoblju.

Izvor fotografija: pakrackilist.hr

Pročitano 906 puta