Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 25 Ožujak 2023 18:26

U požeškoj šetališnoj zoni tradicionalno obilježen „Dan narcisa“

 

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Liga protiv raka Požega i Klub žena operiranih na dojci Požega obilježili su „Dan narcisa“, dan posvećen ranom otkrivanju i borbi protiv raka dojke, a svojim prisustvom današnje obilježavanje podržali su i zamjenik županice Ferdinand Troha te gradonačelnik Požege Željko Glavić.

Na postavljenom štandu u požeškoj šetališnoj zoni dijelile su se edukativne brošure i prodavali donirani cvjetovi narcisa, a sva prikupljena sredstva bit će usmjerena za pomoć pri ranom otkrivanju raka dojke te za pomoć ženama oboljelima od raka dojke. Ova javnozdravstvena akcija pod zajedničkim sloganom održava se u svim gradovima Hrvatske koji imaju klubove žena liječenih i operiranih na dojci.

Dan narcisa ima veliku i važnu ulogu u podizanju svijesti o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, a nešto više o svemu rekla je voditeljica Službe za javno zdravstvo i predsjednica Lige protiv raka Požega dr. Jasmina Kovačević, koja je istaknula kako se Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke provodi od 2006. godine te je dao vrlo optimistične rezultate.

“Program smo dodatno unaprijedili dolaskom mobilnog mamografa na područje Pakraca i Lipika koji će doći tjedan nakon Uskrsa te i ovim putem pozivamo žene s tog područja da se odazovu. Ovih dana ujedno otvaramo novi, osmi ciklus pozivanja, a kada je riječ o pokazateljima u našoj županiji možemo reći da smo s novootkrivenim slučajevima raka i dalje u nacionalnom prosjeku. Smrtnost na razini Hrvatske je u padu od 25 posto što su konačno dobre vijesti nakon puno godina provedbe programa, a nadamo se da će tako i ostati.“ – rekla je dr. Kovačević istaknuvši kako je cilj da rak dojke postane kronična bolest s kojom se živi vrlo kvalitetno kada prođe neugodni period liječenja, a iza toga, pred ženama trebaju biti godine kvalitetnog, zdravog života, uz povremene kontrole.

Izvor fotografije: slavonski.hr

Pročitano 684 puta