Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 21 Ožujak 2023 10:30

„Najvažniji projekti su projekti zdravstvenog i aktivnog turizma, no i projekti kulturnog turizma i baštine“

Ministarstvo turizma i sporta organiziralo je koordinaciju regionalnih turističkih zajednica, Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske turističke zajednice u Dvorcu Kutjevo. Koordinaciji su uz ministricu turizma i sporta dr. sc. Nikolinu Brnjac te direktora HTZ-a Kristjana Staničića, sudjelovale i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir i direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.

Po završetku koordinacije ministrica Brnjac osvrnula se na najvažnije teme. „Na održanoj koordinaciji razgovarali smo sa direktorima regionalnih turističkih zajednica o razvoju cjelogodišnjeg turizma. Stavili smo naglasak na projekte koji se sada rade, odnosno one koji su u pripremnoj i prijavnoj fazi, a vezani su kroz sredstva NPOO, sredstva iz višegodišnjeg financijskog okvira iz državnog proračuna i također i sredstva kroz projekte koje financira Hrvatska turistička zajednica.“ rekla je Brnjac te dodala kako je naglasak stavljen na razvoj zdravstvenog i aktivnog turizma te što boljeg pozicioniranja Hrvatske u tim segmentima.

Brnjac je spomenula i kako su strateškim odrednicama Vlade RH osigurana sredstva u iznosu od 1,3 milijarde eura upravno za razvoj cjelogodišnjeg turizma.

„Najvažniji projekti su, kako je rečeno, projekti zdravstvenog i aktivnog turizma, no i projekti kulturnog turizma i baštine. 60% investicija ići će za privatne poduzetnike, koji će moći napraviti svoju tranziciju na zeleno i digitalno kroz razvoj novih turističkih proizvoda, a kojima će omogućiti rad na produžetku sezone. Svakako veseli činjenica da Hrvatska već sada ima puno bolje brojčane pokazatelje nego rekordne 2019. godine.“ zaključila je Brnjac.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić istaknuo je kako je prosle godine ostvareno preko 105 milijuna noćenja, što je bilo gotovo na razini 2019. „ Sukladno najavama sa tržišta u turističkom sektoru za očekivati je da ćemo brojke nadmašiti. Hrvatska je autodestinacija te turističku priču treba graditi na europskom tržištu, gdje smo brzo i lako dostupni.“ rekao je Staničić.

„Izdvojila bih da smo se kao destinacija našli u strategiji razvoja turizma do 2030. godine. Velike napore smo ulagali te ćemo ulagati i u budućnosti da bismo našu županiju pozicionirali kao destinaciju kontinentalnog  i cjelogodišnjeg turizma.“ rekla je županica Antonija Jozić i naglasila kako je u ovom trenutku na području Požeško-slavonske županije u provedbi projekti vrijedni preko 25 milijuna eura, koji se svi redom financiraju iz bespovratnih sredstva EU.

„Veliki su projekti u pripravi. Prijavili smo projekte vrijedne više od 60 milijuna eura i tu je najznačajniji projekt u Lipiku, a to je izgradnja smještajnih kapaciteta uz Terme Lipik, kako bi zdravstvenog turizmu dali dodatni zamašnjak. Cijela naša županija je zapravo outdoor destinacija, od biciklističkih staza, planinarenja i sl.“ zaključila je županica dotaknuvši se i vrhunske enogastornomije.

 

 

Izvor fotografija: laganini fm

Pročitano 762 puta