Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 16 Ožujak 2023 07:51

Slovački veleposlanik u posjetu Gimnaziji

Gimnazija Požega bila je domaćin predavanja o promoviranju slovačkog jezika u školama diljem Slavonije. Predavanje su održali slovački veleposlanik u Hrvatskoj Peter Susko i profesori Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dobrodošlicu su iskazali zamjenik županice Ferdinand Troha zajedno s ravnateljicom dr. sc. Vesnom Vlašić.

Predavanju su prisustvovali učenici slovačkog i češkog (fakultativnog) jezika. Slovački veleposlanik predstavio je Slovačku kao jednu od bogatih europskih država te upoznao učenike s prednostima poznavanja slovačkog jezika. Također, učenici su mogli vidjeti 3D prikaz slovačkog dvorca kroz VR naočale.

Profesorica slovakistike i kroatistike Ivana Čagalj upoznala je učenike sa studijem slovačkog jezika i njegovim programom, dok je viši lektor na katedri za slovački jezik i kulturu Martin Machata s učenicima odigrao kviz i prikazao im živote bivših studenata slovačkog.

Učenici su izrazili zadovoljstvo na pruženoj prilici da dodatno nauče o slovačkom jeziku, a članovi Medijsko-novinarske skupine intervjuirali su veleposlanika Petera Suska.

„Želim sve slovačko promovirati u Hrvatskoj uključujući i slovački jezik. S obzirom na to da detaljno i usko surađujemo s katedrom slovakistike na FFZG-u, s njima smo razradili projekt u kojem posjećujemo škole u onim krajevima i mjestima gdje mislimo da bismo mogli pridobiti zainteresirane učenike za studij slovačkog jezika.“ Rekao je veleposlanik i dodao kako je promovirati slovački jezik u jednu ruku teško, jer svi uglavnom uče engleski, njemački ili francuski jezik.

 

Izvor fotografija: gimpoz.hr

Pročitano 883 puta