Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 11 Ožujak 2023 18:01

U prigodi Dana grada Požege svečano otvorena gospodarska manifestacija „Zeleno-plavo“

 

Građanke i građani Požege, Grgurevo i dan svoga grada proslavili su i na centralnom Trgu Svetog Trojstva uz tradicionalnu gospodarsku i eno-gastro manifestaciju "Zeleno-plavo" - jedinstveni spoj kontinentalne i primorske Hrvatske. Zahvaljujući domaćinima i organizatorima, Obrtničkoj komori Požeško-slavonske županije, Udruženju obrtnika Požege, Turističkoj zajednici Grada Požege, Gradu Požegi, kao i gostima iz cijele Hrvatske, ukusnih specijaliteta u Požegi nije nedostajalo.

Ovaj jedinstveni projekt organiziran je s ciljem promoviranja vrijednosti obrtničkih proizvoda i usluga te unapređenja i promocije komplementarnih mogućnosti turističke ponude obalnog i kontinentalnog područja Hrvatske.

Zlatko Špiranec, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije istaknuo je kako ove godine na manifestaciji sudjeluje 15 obrtničkih komora te 24 udruženja obrtnika iz 32 grada, ukupno 234 obrtnika. „Sudionici nam dolaze iz cijele Republike Hrvatske, od Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke, Istre, pa sve do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara. Ovo je najveći gospodarski projekt i gospodarska prezentacija takve vrste na ovim prostorima, a usudio bih se reći i na razini Hrvatske.“ – rekao je Špiranec.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil u svome obraćanju rekao je kako Hrvatska obrtnička komora podržava ovaj projekt te čvrsto stoji iza njega, jer osim ljepote Hrvatske, drugi najjači argument za turizam je upravo gastronomija.

Svim gostima i građanima Požege dobrodošlicu je poželio zamjenik županice Ferdinand Troha čestitavši pritom Obrtničkoj komori i Udruženju obrtnika što su prepoznali potencijal našeg požeškog kraja. „Ovdje se vidi sva ljepota Hrvatske, sve ono što nas spaja. Danas se nalazimo na središnjem požeškom trgu, trgu gdje su se stoljećima ljudi sastajali i tržili te pritom stvarali lijepe trenutke. Vjerujem da će i ova manifestacija biti upravo takva.“ – rekao je zamjenik Troha.

Manifestaciju „Zeleno-plavo“ prigodnim riječima otvorio je gradonačelnik Požege koji je istaknuo kako se uz proslavu Grgureva u požeškim vinogradima, na Trgu Svetog Trojstva obilježava sjećanje na bitku kad su Požežani predvođeni fra Lukom Ibrišimovićem istjerali Osmanlije iz ovih krajeva.

„Zahvaljujući obrtnicima i Obrtničkoj komori Požeško-slavonske županije te Hrvatskoj obrtničkoj komori, ovdje imamo sadržaje koji spajaju kontinentalnu i jadransku Hrvatsku. Danas je ovdje doista lijepo i zanimljivo, a zahvaljujem i svim povijesnim postrojbama koje su svojim mimohodom uveličale proslavu Dana grada Požege. Uživajte u Požegi!“ – rekao je gradonačelnik Željko Glavić.

Ova tradicionalna manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Hrvatske obrtničke komore, Požeško-slavonske županije i Grada Požege.

Izvor fotografija: slavonski.hr

Pročitano 1000 puta