Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 08 Ožujak 2023 14:39

Promocija Europskog socijalnog fonda plus za novo programsko razdoblje 2021.-2027.

 

U organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Upravljačkog tijela Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., u dvorani sv. Terezije Avilske održana je promocija novog Programa Europski socijalni fond plus, a cilj održane promocije bio je predstavljanje mogućnosti koje su na raspolaganju iz ESF+ za novo sedmogodišnje programsko razdoblje za što je Republici Hrvatskoj na raspolaganju 2,27 milijardi eura.

Uz državnog tajnika Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivana Vidiša, ravnatelja Uprave za upravljanje operativnim programima EU iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Vicka Mardešića, ravnateljicu Poljoprivredno-prehrambene škole Požega Mariju Mršo Rajić, te brojne paneliste i goste, prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić te zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha.

Europski socijalni fond plus (ESF+) glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb, a ovom prigodom, državni tajnik pri Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, u svome obraćanju istaknuo je jako dobru suradnju s Požeško-slavonskom Županijom te pohvalio projekte i rezultate ostvarene u proteklom programskom razdoblju.

„Vi ste svakako jedna od županija koja je ne samo u okviru ESF+, nego i u mnogim drugim inicijativama zaista primjer svima drugima i imate na što biti ponosni. Moram reći da ste vrlo aktivni u borbi za kvalitetu života vaših sugrađana, a to govorim i u kontekstu tvrtke „Orljava“ gdje smo stalno u kontaktu i gdje se ipak uspjelo pronaći rješenje te mislim da je to jedan jako dobar primjer sinergije koju imamo na razini Ministarstava zajedno sa vama.“ – istaknuo je državni tajnik Vidiš te predstavio prioritetna područja ulaganja i ciljeva definiranih Programom prezentirajući i predstavivši pozitivne strane ESF+.

Zamjenik županice Ferdinand Troha istaknuo je kako je važno prepoznati ono što se u proteklih sedam godina odradilo u Županiji, izrazivši zadovoljstvo sudjelovanjem na promociji novog programskog razdoblja.

„Na području Požeško-slavonske županije provedeno je 98 projekata i više od 30 milijuna eura sredstava, u najviše slučajeva bespovratnih. Međutim, neizmjerno je ono što ste našim sugrađanima i našoj županiji, onima koji su najosjetljiviji i kojima je najviše potrebno, dali kroz svoje programe. Veselimo se novom razdoblju te se nadamo i očekujemo kako će svi oni dionici koji su bili u proteklom razdoblju, isto tako uspješno dobiti projekte i u ovom novom.“ – rekao je zamjenik Troha.

Zamjenik gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević u svom obraćanju prisutnima istaknuo je kako je Požega sveučilišni grad koji se diči svojim programima cjeloživotnog obrazovanja koji su danas najčešće traženi na tržištu. „Dajemo svu podršku realizaciji ciljeva, povećanju zapošljivosti na 75%, kao i povećanju broja ljudi uključenih u programe cjeloživotnog obrazovanja. Čestitam svima, a ponajprije Vladi RH koja je u Europskoj komisiji uspjela ispregovarati ovako veliku omotnicu. Nadam se da ćemo svi uživati u plodovima ovog programa.“ – rekao je zamjenik Miličević.

Ravnatelj Uprave za upravljanje operativnim programima EU pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Vicko Mardešić naglasio je kako je na području Požege ugovoreno 42 projekta te kako ih posebno čini ponosnima činjenica da se kroz Program financiraju aktivnosti koje su usmjerene na naše najranjivije i najpotrebitije, kako bi im pružili kvalitetan život i bolje usluge, osigurali uvjete za zapošljavanje i podigli razinu obrazovanja.

„Za razdoblje 2014.-2020. godine u Požeško-slavonskoj županiji ugovoreno je ukupno 98 projekata, a na području grada Požege imamo 42 projekta ukupne vrijednosti od preko 16 milijuna eura. Posebno ističemo projekt po kojem se i prepoznaje naš operativni program, a to je program „Zaželi“. U novom programskom razdoblju pred nama su mogućnosti za razvoj cijele naše države.“ - rekao je ravnatelj Vicko Mardešić.

Osim predstavljanja prioritetnih područja ulaganja i ciljeva definiranih Programom Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., održana je i panel rasprava uz sudjelovanje i predstavljanje iskustva korisnika ESF-a iz prethodnog financijskog razdoblja, a ovom prigodom, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega Marija Mršo Rajić, predstavila je projekt “Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika“ ukupne vrijednosti 6,549,256.91 EUR, a kojemu je cilj uspostava organizacijskih, programskih i kadrovskih uvjeta funkcioniranja RCK Panonika, koji će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja u poljoprivrednom (pod)sektoru.

Pročitano 1431 puta