Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 08 Ožujak 2023 07:55

Županica Jozić u radnom posjetu Gradu Lipiku

 

Uz lipičkog gradonačelnika Vinka Kasanu, predsjednika Gradskog vijeća Lipika Slobodana Katunara i ravnatelja Toplica Lipik Gorana Pušćenika, županica Antonija Jozić posjetila je Grad Lipik te darivala prvu ukrajinsku bebu koja je ove godine rođena na području Požeško-slavonske županije županije.

Ukrajinska izbjeglička obitelj u Lipik je pristigla u travnju prošle godine, a upravo rođenje njihovog djeteta i zaposlenje ove obitelji čija je zemlja ratom pogođena, pozitivan je primjer ukrajinsko-hrvatske suradnje i solidarnosti, ali također i da se ukrajinska zajednica u Hrvatskoj uspješno integrira u društvo.

Posjetu je nazočila i Irina Matijević, predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva, koja čitavo vrijeme otkako traje ratni sukob u Ukrajini, sudjeluje u pružanju pomoći ukrajinskim izbjeglicama koji su na našim prostorima pronašli utočište. „Veliki broj Ukrajinaca veoma brzo prilagodio se ovoj sredini, a Yevina majka Kataryna brzo se zaposlila u poduzeću „Trim projekt“, premda trenutno koristi porodiljni dopust.“ – istaknula je Irina Matijević.

Posjet Gradu Lipiku bio je prigoda kako bi se razgovaralo i o izgradnji novog hotela Fontana, jednog od najvažnijeg i najvećeg projekta Toplica Lipik, za koji će se sredstva pokušati osigurati iz EU fondova. Planirano je kako bi smještajni kapacitet hotela bio 147 ležajeva sa ukupno 87 soba. Izgradnja hotela bit će prilika i za razvoj kontinentalnog turizma, kao i za zapošljavanje mladih ljudi te demografsku revitalizaciju Slavonije.

U nastavku posjeta Lipiku, županica Jozić u pratnji gradonačelnika Kasane posjetila je i Marino Selo gdje su zajedno s predsjednikom tamošnjeg Mjesnog odbora Antunom Hrenovcem obišli Društveni dom, crkvu sv. Ivana Krstitelja te Dom za starije i nemoćne osobe gdje ih je dočekala ravnateljica GD HCK Pakrac Danijela Kiš koja ih je upoznala s radom ove ustanove koja trenutno ima 65 korisnika, a koji dolaze s područja tri županije: Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke.

Županica Jozić istaknula je kako je s gradonačelnikom Kasanom i predstavnicima Mjesnog odbora razgovarala o relevantnim temama koje se tiču ovog lipičkog naselja. „Tu prvenstveno mislim na obnovu župne crkve čiju ćemo stotu obljetnicu izgradnje obilježiti iduće godine. Također, obišli smo i Društveni dom u Marinom Selu koji je energetski obnovljen te predstavlja dobar primjer zajedničkog rada i težnji da život u naselju Marino Selo bude bolji i kvalitetniji.“ – rekla je županica te istaknula kako će na zahtjev Grada Lipika upućenog ŽUC-u ove godine krenuti izrada i projektno-tehničke dokumentacije za proširenje ceste koja vodi od Antunovca do Marinog Sela.

Također, istaknuto je i kako su riješeni imovinsko pravni odnosi koji su bili prepreka proširenju navedene ceste te kako će u predstojećem razdoblju, kada budu osigurana financijska sredstva, krenuti i realizacija ove investicije.

„Ovo je samo jedan u nizu koraka koji će unaprijediti život stanovnika ovoga kraja, a kako je rekla i županica Jozić, slijedeće godine obilježava se stogodišnjica izgradnje župne crkve u Marinom Selu što će biti obilježeno i njezinom obnovom.“ – rekao je ovom prigodom gradonačelnik Kasana.

Izvor fotografija: compas.com.hr

Pročitano 851 puta