Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 01 Ožujak 2023 14:22

Održana konferencija „Europski socijalni fond plus za razvojno desetljeće“

 

U organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, održana je konferencija „Europski socijalni fond plus za razvojno desetljeće“ koju su svečano otvorili povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit te ministar Marin Piletić, a između ostalih, konferenciji održanoj u Velikoj svečanoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, prisustvovala je i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Cilj konferencije bio je predstavljanje mogućnosti koje su Republici Hrvatskoj na raspolaganju iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) za novo sedmogodišnje programsko razdoblje, jer je upravo

ESF+ glavni instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Ministar Marin Piletić na samome početku konferencije istaknuo je kako je Hrvatskoj na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus te kako će u novom sedmogodišnjem razdoblju ciljevi biti podizanje zaposlenosti, cjeloživotno obrazovanje te smanjenje rizika od siromaštva.

„Tri su hrvatska strateška cilja, a radi se o povećanju stope zaposlenosti na 75 posto, uključenju 55 posto odraslih u cjeloživotno obrazovanje i smanjenju stope ljudi u riziku od siromaštva na 15 posto. Također projekt Zaželi, u okviru kojega je zaposleno 80 000 žena u pomoći starijim osobama se nastavlja i nadalje, s time da više neće biti limitiran na godinu dana kao do sada, nego minimalno na tri godine.“ – istaknuo je ministar Piletić.

“Zahvaljujem Vladi i socijalnim partnerima na plodonosnoj raspravi i razmjeni informacija i pozdravljam sve vrlo konstruktivne reformske napore. Inspirativno je vidjeti kako europski fondovi mijenjaju na bolje život svih građana u Hrvatskoj, a ovo sam osobito doživio kroz pilot-projekt Europskog jamstva za svako dijete u Međimurju u koji su uključeni brojni lokalni dionici i korisnici.“ – kazao je povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit.

Osim predstavljanja prioritetnih područja ulaganja i ciljeva definiranih Programom „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.“ uz osnovne informacije o mogućnostima financiranja, održana je i zanimljiva panel rasprava predstavnika/ica tijela u sustavu provedbe ESF, kao i razmjena iskustava ESF korisnika.

Izvor fotografija: mrosp.gov.hr

Pročitano 775 puta