Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 01 Ožujak 2023 08:07

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj

 

Ravnateljstvo civilne zaštite RH krovno je tijelo nadležno za sustav Civilne zaštite koje putem Službe civilne zaštite Požega u Požeško-slavonskoj županiji provodi aktivnosti zajedno s operativnim snagama sustava civilne zaštite: vatrogastvom, HGSS-om, Hrvatskim crvenim križem, postrojbama CZ i povjerenikom civilne zaštite.

Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, kao i Međunarodni dan civilne zaštite, humane i otvorene sposobnosti čija djelatnost nije zatvorena državnim granicama, obilježava se 01. ožujka temeljem odredbi Zakona o sustavu civilne zaštite.

Svi kapaciteti sustava Civilne zaštite na načelu kontinuiteta obavljanja djelatnosti, pripremaju se za zajedničko operativno djelovanje u kompleksnim izvanrednim situacijama i katastrofama, odnosno kada se aktivira sustav civilne zaštite koji je od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a Vlada Republike Hrvatske odgovorna je za upravljanje i učinkovito funkcioniranje sustava CZ-e u velikim nesrećama i katastrofama.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje, kao središnje administrativno tijelo, nadležna je za predlaganje propisa, nadzor njihove primjene te za ustrojavanje, planiranje i usklađivanje djelovanja sustava u fazi preventive kao i za reagiranje u slučaju velikih nesreća i katastrofa.

Požeško-slavonska županija ovim putem svim pripadnicima sustava civilne zaštite čestita njihov Dan!

Pročitano 789 puta