Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 23 Veljača 2023 05:31

Otvoren prvi hrvatski Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

 

Strateški projekt Osječko-baranjske županije - Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, kojim se lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava najkvalitetnija infrastruktura i uvjeti za skladištenje, sortiranje, pakiranje, kao i trženje voća i povrća, ukupnog kapaciteta hladnjače od 3.228 tona, svečano je otvoren u osječkoj Eko-industrijskoj zoni Nemetin.

Ukupna investicija cijeloga projekta iznosi 14,6 milijuna eura od čega su 10 milijuna eura bespovratna sredstva, dok je Osječko-baranjska županija za ovaj projekt osigurala 4,6 milijuna eura. Ukupni kapacitet hladnjače raspoređen je na 29 rashladnih komora od kojih se 16 komora odnosno 2.220 tona, odnosi na ekološku i konvencionalnu proizvodnju, 7 komora odnosno 690 tona osigurano je za ekološke proizvode, a postavljena je i posebna linija od 6 komora s ukupnim kapacitetom 318 tona, namijenjena za pripremu robe za transport.

Ovoj velikoj svečanosti prisustvovali su brojni uvaženi gosti, a uz domaćina, župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, prisutni su bili i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić, te brojni državni, regionalni i lokalni dužnosnici, među kojima i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Župan Ivan Anušić pozdravivši sve prisutne istaknuo je kako je Regionalni distribucijski centar OBŽ-e za voće i povrće veliki projekt koji se dugo najavljivao. „Sada, nakon izrade projektne dokumentacije, osiguravanja sredstava za izgradnju i u konačnici same izgradnje, možemo reći da smo u pet godina ostvarili jedan od najvećih projekata što se tiče poljoprivrede. Projekt je izuzetno bitan jer će pružiti potporu proizvođačima voća i povrća na području naše županije i šire, ali i dati dodanu vrijednost njihovim proizvodima. Ovakvi sustavi i centri trebali su biti građeni i ranije, no nikada nije kasno za važne i vrijedne projekte.“ – rekao je župan Anušić.

„Za Osječko-baranjsku županiju izuzetno su nam važne sve grane gospodarstva, od turizma, poduzetništva, obrtništva, znanosti do kulture, ali i svega onoga što čini jednu zajednicu kvalitetnom, međutim core business naše županije, odnosno Slavonije i Baranje, upravo su poljoprivreda i prerađivačka industrija, koje su sažete u ovom objektu.“ - rekao je Anušić te zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli realizaciji projekta.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila je kako su za početak ovog projekta prvo bili potrebni ideja, vizija, snaga i inicijativa. „Trebala je postojati i Vlada koja je rekla Slavonija, Baranja i Srijem ne više samo na riječima nego i u djelu, trebalo je dati formu i strukturu, smisliti programe i projekte u Vladi predsjednika Andreja Plenkovića.“ – rekla je ministrica Vučković te istaknula kako su se u međuvremenu dogodile krize koje štete, ali su i izazov da se stvori nešto više.

„U takvim uvjetima Ministarstvo poljoprivrede preko mehanizma Nacionalnog plana otpornosti i oporavka predložilo je nešto novo, istinsku reformu i priliku za proizvođače da se udruže, prerađuju i stvaraju dodanu vrijednost, preuzmu hrvatsku oznaku kvalitete, pripreme za ekološke mjere, digitaliziraju.“ – istaknula je ministrica te najavila kako u ožujku slijedi novi javni poziv za edukaciju poljoprivrednih proizvođača koji se žele udružiti u proizvođačke organizacije te koristiti ovakvu infrastrukturu koja je za njih i stvorena.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković ovom prigodom rekao je kako Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće podiže kvalitetu hrvatske poljoprivrede u Osječko-baranjskoj županiji i direktno ide na korist proizvođačima voća i povrća. „Ono što proizvođači do sada nisu mogli, dakle ubrati svoje proizvode i uskladištiti ih u ove hladnjače te čekati optimalan trenutak za prodaju po najpovoljnijoj cijeni, od sada će moći. To je dio naše poljoprivredne politike unaprjeđenja i poljoprivredne infrastrukture i kvalitete proizvoda, a naravno time i kvalitete hrane. Zahvaljujem ministrici poljoprivrede i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU koji su dali značajan doprinos realizaciji ovog projekta.“ - zaključio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Izvor fotografija: Kristijan Toplak

Pročitano 993 puta