Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 18 Veljača 2023 16:27

Održano 11. Pokladno jahanje župe Bučje

 

Tradicionalno Pokladno jahanje župe Bučje ove godine održano je okupljanjem u malom slavonskom mjestu Zagrađe na imanju domaćina Tomislava Odobašića odakle su brojni jahači Požeško-slavonske i susjednih županija sa svojim konjima i zapregama krenuli do Bučja, a zatim i Brodskog Drenovca.

Ovoj manifestaciji tradicijskog karaktera koja svaki puta iznova oko sebe okuplja zaljubljenike u slavonske običaje, konje i narodne nošnje, te se kao takva bazira na očuvanju prirodne baštine, uz brojne okupljene mještane, članove konjogojstvenih udruga, njihove goste i sudionike povorke, prisustvovali su i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić i direktorica TZ Grada Pleternice Ivana Ketović Marjanović.

Ovogodišnji domaćin pokladnog jahanja ponosno je istaknuo kako svaki Slavonac voli i ponosi se kada čuje rzaj i topot kopita. „Srce mi je veliko i neka tako ostane dogodine. U konjogojstvenoj udruzi sam osam godina, a pet godina već imam svoju kobilu. Kad čujete rzaj i topot kopita, to je nešto neopisivo. To svaki Slavonac voli, to je naš ponos i dika, i treba ostati na mladima da ga čuvaju i njeguju i u budućnosti.“ – rekao je Tomislav Odobašić te istaknuo kako je prava potvrda življenja tradicije upravo dolazak brojnih prijatelja iz susjednih mjesta i županija.

Tomislav Hip, predsjednik Konjogojstvene udruge Pleternica koja je i ove godine organizator manifestacije, kazao je kako se odazvalo nekoliko konjogojstvenih udruga iz Slavonije i Posavine. “Važno nam je prenijeti tradiciju na mlađe naraštaje kako bi oživjeli naša sela, jer ako nema tradicije, folklora, običaja, neće biti ni nas. Gosti su iz raznih dijelova Slavonije i želim se zahvaliti svim jahačicama, jahačima i domaćinima koji su uložili trud i vrijeme kako bi ovu tradiciju nastavili.“ - rekao je Hip.

Prigodnim riječima sve prisutne čuvare tradicijske baštine pozdravile su i gradonačelnica Šarić te županica Antonija Jozić. “Prošetajte ponosno našom župom, pronesite tradiciju i običaje slavonskog čovjeka i naše granice. Neka vas na tom putu čuva dragi Bog, da sretno dođete do kraja.” - rekla je županica Jozić.

Izvor fotografija: slavonski.hr

Pročitano 1525 puta