Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 18 Veljača 2023 10:40

Otvoren Viroexpo 2023. - 26. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede

 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković svečano je otvorio 26. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2023., jedan od najvećih sajmova u Republici Hrvatskoj koji će se u Virovitici održavati do nedjelje 19. veljače. Svečanom otvorenju uz predsjednika Vlade RH, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimu Erlića, kao i domaćine, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i gradonačelnika Grada Virovitice Ivicu Kirina, te brojne uvažene goste, prisustvovao je i zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha.

Na više od 21 tisuću četvornih metara vanjskog i unutarnjeg izlagačkog prostora sajma, kao i svake godine do sada posjetitelje će dočekati bogati sadržaj i ponuda više od 500 domaćih, ali i inozemnih izlagača. Između ostaloga, Viroexpo prilika je za razmjenu iskustava, ideja, kao i sklapanja poslova.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović govoreći na otvorenju sajma, istaknuo je kako je sajam danas pitanje gospodarskog prestiža, gospodarski brend uz koji se vežu Virovitica i Virovitičko-podravska županija poželjevši svima da ostvare puno korisnih poslovnih kontakata i da kroz sva tri dana uživaju na sajmu.

Na do sada najvećem vanjskom izložbenom prostoru posjetitelje očekuju najprestižnije marke i najbolji distributeri u poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi, a ove godine također će se održati i razna stručna predavanja u Tehnološko-inovacijskom centru koja su organizirana u razgovoru i dogovoru s poljoprivrednicima i gospodarstvenicima.

„Danas je Hrvatska zemlja sa snažnom međunarodnom ekonomskom i financijskom reputacijom, s investicijskim kreditnim rejtingom po sve tri svjetske agencije, poštuje nas se na međunarodnim i domaćim tržištima, što nas dovodi u situaciju da po prvi puta izdamo državnu obveznicu koju ćemo otvoriti za ulaganje našim građanima.“ – rekao je u svom govoru predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

„Obveznica je način da se prikupe sredstva i ulaže te pokaže povjerenje u Republiku Hrvatsku. To je dobar način za državu, građane, kao i za povjerenje i animiranje tržišta kapitala. Nismo zaboravili ni poljoprivrednike, ribare, umirovljenike, sve one koji žive na rubu siromaštva. U posljednjih godinu dana kroz potpore izdvojeno je 3,5 milijardi eura, svi plaćamo jeftiniju struju, plin i naftne derivate. Suzbili smo inflatorne pritiske, zadržali ih na 10,8 posto u prošloj godini i možemo reći da će nam gospodarski rast biti oko 6 posto. Sve to govori da smo pokazali veliku otpornost gospodarstva i agilnost, da ekonomski socijalno i financijski budemo stabilni. Sada smo zaštićeniji u Euro području, imamo razne mehanizme za pomoć, ali imamo i niz poluga pomoću kojih možemo uložiti u regionalni razvoj, poljoprivredu gospodarstvo obrtništvo i infrastrukturu.“ – istaknuo je premijer.

Izvor fotografija: Kristijan Toplak

Pročitano 2846 puta