Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 16 Veljača 2023 13:35

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sutra će posjetiti Požeško-slavonsku županiju

 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovat će na svečanosti otvorenja Interpretacijskog centra Muzeja bećarca, u Pleternici. Uz predsjednika Vlade bit će ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Prekogranični projekt „Kulturna ruta bećarca i gange“ rezultat je višegodišnjeg rada Grada Pleternice i partnera na projektu.  U fokusu projekta je kulturno- turistička valorizacija dvaju fenomena nematerijalne kulturne baštine: napjeva bećarca u Pleternici i Slavoniji te napjeva gange u Tomislavgradu i Hercegovini. Projektom je izgrađen trg i obrisi budućeg Muzeja bećarca. Kroz Razvojni sporazum Slavonija, Baranja i Srijem, u provedbi je projekt Svijet graševine, u kojemu se uz brendiranje Požeško-slavonske županije te uređenje Spahijskog podruma u Pakracu, završio 2022. godine u Pleternici Muzej bećarca.

Muzej bećarca omogućit će čuvanje ove baštine za naraštaje koji tek dolaze. Otvorenje Muzeja bećarca predviđeno je za 17. veljače u 14 sati.

 

Izvor fotogafije: rva.hr

Pročitano 1436 puta