Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 13 Veljača 2023 08:25

Sveta misa u prigodi blagdana Bl. Alojzija Stepinca

 

Na blagdan Bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, drugog zaštitnika Požeške biskupije, održano je središnje euharistijsko slavlje u požeškoj crkvi sv. Lovre, a svetu misu predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s požeškim vjernicima i svećenicima iz župa Katedralnog arhiđakonata, među kojima su bili i zamjenik županice Ferdinand Troha te požeški gradonačelnik Željko Glavić.

Na samome početku misnoga slavlja, msgr. Škvorčević pozdravljajući nazočne svećenike, redovnice i ostale sudionike slavlja, između ostaloga istaknuo je kako je bl. Alojzije Stepinac u ne tako dobrim vremenima bio vjeran i ustrajan Božjoj strani i na strani ljudskog dostojanstva. Pozvao je vjernike da bl. Alojziju povjere sve ono što nose kao vlastite i zajedničke terete sadašnjeg hrvatskog trenutka, ali da zajedno s njime mole i za sve koji su bilo smrtno stradali u potresu koji je minulih dana pogodio Tursku i Siriju, bilo da su zbog njega u teškim nevoljama, kako bi i po našim molitvama sjedinjenima s bl. Alojzijem do svih stradalnika doprlo Božje svjetlo, utjeha i snaga.

Msgr. Škvorčević svoju homiliju započeo je dijalogom s prisutnom djecom, te također ustvrdio kako su svi prisutni na ovom euharistijskom slavlju na svoj način i s bl. Alojzijem Stepincem, koji je velik i vrijedan našega čašćenja jer je sav bio Božji i da je u tom izazov njegove osobe.

Kazao je kako je homilija pape Ivana Pavla II. na misi proglašenja Alojzija Stepinca blaženim u Mariji Bistrici prije 25 godina, 3. listopada 1998. izvrstan primjer promatranja očima vjere našeg Blaženika kojima se prepoznaje istinska veličina njegova lika, potaknuvši nas da mu se tim putem divimo, za njega zahvaljujemo i nastojimo ga nasljedovati. On vidi bl. Alojzija u okviru pashalnog ili vazmenog otajstva Isusove muke, smrti i uskrsnuća.

Biskup je kazao kako je bl. Stepinac znao da se ne može popuštati kad je u pitanju istina, jer istina nije roba kojom se može trgovati. Zbog toga mu je bilo draže prihvatiti patnju negoli izdati svoju savjest i iznevjeriti obećanje dano Kristu i Crkvi. Na samome kraju euharistijskoga slavlja, biskup Škvorčević, čestitavši blagdan bl. Alojzija Stepinca, drugog zaštitnika Požeške biskupije, svim sudionicima slavlja poželio je da vrednuju ono hrvatsko u koje je ucijepljena snaga Isusove krvi s križa, u koje je ugrađeno Božje djelo Isusove ljubavi za nas, što ga slavimo u crkvi na oltaru.

Izvor: pozeska-biskupija.hr

Pročitano 2178 puta