Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 10 Veljača 2023 16:45

U požeškom Domu obrtnika održana dodjela majstorskih diploma

 

Obrtnička komora Požeško-slavonske županije organizirala je svečanu promociju majstora – dodjelu majstorskih diploma, prilikom koje je, za razdoblje unazad dvije i pol godine, dodijeljeno 76 diploma u 18 zanimanja.

Na njihovom uspjehu, novim majstoricama i majstorima čestitali su predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Zlatko Špiranec, potpredsjednica Hrvatske obrtničke komore Jelena Ivaniš, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Požege Željko Pojer, te zamjenik županice Ferdinand Troha.

Predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije ovom prigodom istaknuo je kako je sve veći broj zaposlenih upravo u obrtima i djelatnostima koje su otvorili majstori i majstorice sa završenim ispitima i dokazanim znanjima.

“Majstorska zvanja vrlo su cijenjena u Europi, a sve više se cijene i kod nas jer majstori su temelj gospodarskog razvoja u svakoj zajednici. U našoj Obrtničkoj komori, zajedno s današnjim majstorima, majstorske ispite položilo je 666 majstora. Majstorski ispiti državno su priznati ispiti i najviši stupanj obrazovanja u strukovnom zanimanju. Oni nisu samo uvjet za otvaranje pojedinih gospodarskih djelatnosti i obrta, nego su i uvjet za dobivanje licence za obrazovanje budućih generacija u srednjim strukovnim školama.“ - rekao je Špiranec.

„Dio majstora kojima se danas uručuju diplome već ima svoj obrt ili poduzeće, a želim da svi oni koji to još nisu učinili uskoro osnuju svoj obrt, uz poticajne mjere resornih ministarstava i lokalne samouprave te nastave i sami obrazovati buduće majstore.“ - istaknuo je predsjednik Špiranec.

Uz čestitke na stečenom zvanju majstora i dodijeljenim diplomama, zamjenik županice istaknuo je kako Požeško-slavonska županija i Grad Požega imaju dugu, bogatu i lijepu povijest obrtništva te kako ga veseli vidjeti novih 76 majstorskih diploma.

„Ovime ste stekli izvrsne formalne uvjete koji će vam dati neke mogućnosti za otvaranje obrta, daljnji rad, usavršavanje. Međutim, isto tako bih istaknuo da ono znanje i vještine koje ste stekli svojim radom i učenjem prenesete i na buduće generacije, buduće majstore. Vjerujem da ćete svojim djelovanjem oplemeniti našu sredinu i da ćete joj dati neku dodatnu vrijednost, da ćete kvalitetu življenja u našem gradu i županiji još više podići i biti razlog zašto će i buduće generacije ovdje ostati živjeti i raditi.“ - rekao je Ferdinand Troha.

Pročitano 1054 puta