Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 10 Veljača 2023 16:19

Obilježen Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112

 

Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe, dana 11. veljače 2009. godine potpisali su tripartitnu deklaraciju kojom je kao Dan europskog broja 112 ustanovljen 11. veljače, te time države članice Europske unije 11. veljače obilježavaju Dan europskog broja 112 koji se temeljem Odluke Vijeća Europskih zajednica o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe koristi od 29. srpnja 1991. godine.

U Republici Hrvatskoj, jedinstveni europski broj za hitne službe uveden je 11. veljače 2005. godine te djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova i neprekidno osigurava zaprimanje dojava putem telefona, SMS poruka i e-poziva iz vozila.

Tim povodom, Služba civilne zaštite Požega u požeškoj šetališnoj zoni organizirala je obilježavanje dana jedinstvenog europskog broja 112, a uz djelatnike Županijskog centra 112, žurnih službi, te učenike osnovnih škola, štandove su posjetili i zamjenik županice Ferdinand Troha i zamjenik gradonačelnika Požege Borislav Miličević.

Ovom prigodom, voditelj Službe civilne zaštite Požega Slavko Marinac istaknuo je kako je u razdoblju od 18 godina na žurni broj 112 zaprimljeno nešto više od 33 milijuna poziva, dok je u protekloj godini u Požeško-slavonskoj županiji, Županijski centar 112 zaprimio nešto više od 20 tisuća poziva te je odrađeno nešto više od 9 tisuća događaja.

„Sustav 112 u Republici Hrvatskoj čini dvadeset županijskih centara koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno-komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija. Sustav 112 nema vlastite operativne snage na terenu, ali sa svojim informacijskim i komunikacijskim resursima, poznavanjem nadležnosti i procedura u hitnim situacijama, te ažurnim bazama podataka o hitnim službama i ostalim operativnim snagama, čini osnovu informacijskog i komunikacijskog sustava civilne zaštite.” - rekao je voditelj Marinac.

Zamjenik županice Ferdinand Troha čestitao je pripadnicima žurnih službi dan jedinstvenog europskog broja 112 te im zahvalio za sve ono što čine za sigurnost građana i njihove imovine.

„Ovim putem mogu reći da nam je drago da smo danas izišli u javnost, da su žurne službe približile svoje djelovanje javnosti. Koliko god smo sretni i zadovoljni sa stanjem naših žurnih službi, isto toliko se nadamo da neće biti velike potrebe za njihovim angažmanom.“ - rekao je zamjenik Troha te svim pripadnicima Službe civilne zaštite poželio da u svim elementima svoga djelovanja budu pripravni, a da potreba za njihovim angažiranjem bude što manje.

Pročitano 1073 puta