Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 10 Veljača 2023 13:16

Održana godišnja Skupština požeškog Ogranka Matice hrvatske

 

U prostorima Županijske gospodarske komore, uz članove i predsjednicu požeškog Ogranka Matice hrvatske Anitu Katić, održana je redovna godišnja Skupština Ogranka, a kojoj su prisustvovali i zamjenik županice Ferdinand Troha te gradonačelnik Požege Željko Glavić. Kao najstarija kulturna institucija u Hrvatskoj, Matica Hrvatska Ogranak u Požegi, glavni je nositelj sve brojnijih kulturnih događanja, posebice onih književnih u Gradu Požegi i cijeloj Požeštini.

„Ogranak Matice hrvatske u Požegi prilično je aktivno djelovao tijekom 2022. godine participirajući kao organizator ili sudionik u ukupno 23 događanja. Organizirano je 15 događanja u samostalnoj organizaciji ili u suradnji s institucijama i udrugama koje djeluju u lokalnoj zajednici. Osim toga, članovi Ogranka aktivno su se uključili u još 8 događanja koja su organizirale druge institucije, uključujući i Središnjicu Matice hrvatske.“ -  istaknula je ovom prigodom predsjednica Katić.

Također, naglašeno je kako je ogranak tijekom prethodne godine organizirao svoje tradicionalne manifestacije, a prva od njih bila je „Dani Matice hrvatske u Požegi“ koja je započela objavljivanjem Natječaja za najljepše ljubavno pismo „Moje drago srce” koji je započeo povodom 350. obljetnice pogibelji hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te obljetnice postojanja jednog od najljepših i najdramatičnijih ljubavnih pisama – Petra Zrinskoga supruzi Katarini, a koji je bio namijenjen učenicima sedmoga i osmoga razreda osnovnih škola te učenicima srednjih škola s područja Požeško-slavonske županije.

Ogranak Matice hrvatske organizirao je više predstavljanja knjiga i gostovanja te je u rujnu, četvrtu godinu zaredom, održana i manifestacija „Večer poezije i vina – Vinum et poeta”, u organizaciji požeškog Ogranka i tadašnjeg požeškog Veleučilišta, s ciljem razmatranja veze između pjesničkoga nadahnuća i mistične zavodljivosti vinske kapljice.

Na redovnoj Skupštini također je istaknuto kako je djelovanje Ogranka tijekom 2022. godine okrunjeno svečanošću povodom obilježavanja 180. obljetnice osnutka i djelovanja Matice hrvatske. „Svečana priredba održana je 9. studenog 2022. godine u Gradskom kazalištu Požega u čijoj su se kazališnoj dvorani skupili brojni matičari, gosti, prijatelji Matice hrvatske te brojni uzvanici, a program svečane priredbe bio je sadržajan i raznolik te su se u njega aktivno i predano uključili brojni članovi Ogranka i gosti.“

Također, najavljeno je kako će u 2023. godini požeški ogranak Matice hrvatske nastaviti s organizacijom svojih tradicionalnih manifestacija i događanja, kao i organizacijom raznih gostovanja i predavanja te će biti i novih sadržaja.

Čestitke na uspješnom radu članovima Ogranka uputili su gradonačelnik Željko Glavić i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Izvor: Ogranak Matice hrvatske Požega/pozeskivodic.com

Pročitano 2454 puta