Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 06 Veljača 2023 12:06

Obilježeno 100 godina organiziranog lovstva i rada Lovačkog društva “Sokol”

 

Svetom misom u župnoj crkvi Preobraženja Gospodinova u Bučju te svečanom sjednicom, Lovačko društvo “Sokol” Bučje obilježilo je 100 godina svoga postojanja i uspješnog djelovanja, a čestitke na stoljeću rada, kao najstarijem Lovačkom društvu, uputili su zamjenik županice Ferdinand Troha te gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Ivica Srdarević, predsjednik LD “Sokol” svima nazočnima istaknuo je kako se prvo organizirano lovstvo u ovom kraju bilježi od 1919. godine kada je Sresko načelništvo iz Slavonskog Broda ustupilo lovne površine Josipu Tomaševiću iz tadašnjeg Brodskog Bučja, a u tadašnje prvo lovačko društvo na tom području iz sela Zagrađe Lovčić, Brodski Drenovac i Bučje uključilo se nekoliko lovaca te se to smatra kao prvo lovačko udruživanje.

Po ovim podacima ovo je ujedno najstarije lovačko društvo na području Požeško-slavonske županije i sadašnjeg grada Pleternice, a u vrijeme osnivanja društva naselja su pripadala pod Slavonski Brod, na što još podsjećaju neki nazivi sela. Od 1931. godine kada je i službeno zakon dozvolio lovačko udruživanje, Lovačko društvo “Sokol” postoji pod ovim nazivom.

Danas navedeno društvo raspolaže i gospodari lovištem koje se prostire na 6.700 ha, uglavnom na obroncima Dilj gore koje graniči s Brodsko-posavskom županijom, a imaju status županijskog lovačkog društva. Broj članova trenutno se kreće oko 45, no imaju dosta mlađih lovaca što im svakako osigurava dalju opstojnost. Za potrebe lovišta po potrebi se bave i uzgojem divljači, a obrađuju i poljoprivredne površine s kulturama za prehranu divljači. Posjeduju lovačku infrastrukturu za hranjenje divljači, desetak lovačkih čeka u lovištu i gater s divljim svinjama kraj Drenovca, gdje obučavaju lovačke pse za lov na divlje svinje. Imaju dobro opremljen Lovački dom nedaleko od Zagrađa, a uređuju i sobe za smještaj lovaca koji dolaze u višednevni lov te gostujuće lovce.

Branko Bertelović, predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije uz čestitke Lovačkom društvu „Sokol“ na stoljetnom jubileju, uručio im je Veliki grb i Zlatnu plaketu Hrvatskog lovačkog saveza, a potpredsjednik Denis Milošević poklon Županijskog lovačkog saveza. Osim toga brojnim zaslužnim lovcima uručeni su ordeni i odličja Hrvatskog lovačkog saveza.

Izvor: rva.hr

Pročitano 845 puta