Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 06 Veljača 2023 10:01

Pleternička Udruga “Mladi za mlade” osmislila nove projekte za mlade i djecu

 

Kako bi osnažili mlade i podigli njihovu kvalitetu života u lokalnoj zajednici, pleternička Udruga Mladi za mlade, kao nositelj projekta, uz partnere na projektu - Grad Pleternicu, Požeško-slavonsku županiju te Dječji vrtić Tratinčica Pleternica, osmislili su te predstavili svoje nove projekte “Slatki zalogaj” i “#mladistart faza II”.

Projekt “Slatki zalogaj” financiran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja ukupne vrijednosti 7.445,40 eura, dok je projekt “#mladistart faza II” financiran iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u vrijednosti 12.608,67 eura. Prezentaciji i predstavljanju ovih izvrsnih projekata prisustvovali su gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, ravnateljica Javne ustanove Pleternica Jasna Hoffman, direktorica TZ Pleternica Ivana Ketović Marjanović te zamjenik županice Ferdinand Troha.

Domagoj Magdić, voditelj projekta “Slatki zalogaj” rekao je kako su njegovi korisnici djeca iz pleterničkog DV Tratinčica te djeca iz lokalne zajednice. “Ciljevi projekta su mijenjanje navika i ponašanje u okolišu, stjecanje konkretnih poduzetničkih znanja te izgrađivanje kreativnosti, radoznalosti i spremnosti na suradnju i to kroz primjere vlastite proizvodnje u vrtiću, odnosno radionice o sadnji jagoda te mini-vrtova.” - rekao je Magdić te istaknuo kako je predviđeno trajanje projekta od 01.01.2023. do 31.08.2023., a kojim će obuhvatiti ukupno 150 mališana.

Projekt “#mladistart faza II”, kao nastavak projekta “#mladistart”, koji je proveden do kraja 2022. godine., provodi Udruga „Mladi za mlade“ Grada Pleternice kao nositelj projekta zajedno sa partnerima Gradom Pleternica i Požeško-slavonskom županijom, a cilj projekta je osnaživanje mladih iz ruralnog područja, podizanje kvalitete života, potaknuti poduzetništvo, razvoj ruralne sredine te zadržavanje mladih u lokalnoj sredini, a razdoblje njegove provedbe je 01.01.2023. - 31.12.2023..

Projekt “#mladistart faza II” donosi i nastavak određenih aktivnosti projekta #mladistart“ s posebnim naglaskom na mlade s manje mogućnosti, one iz ruralnih sredina, a svaka osoba koja se uključi u navedeni projekt steći će određene kompetencije i životne vještine koje će mu pomoći ili u pronalasku posla ili u borbi sa rizikom od socijalne isključenosti, a ciljana skupina su mladi od 15 do 30 godina. Sve aktivnosti provodit će se na njima pristupačan način kako bi im se omogućilo ostvarivanje svih njihovih prava.

Gradonačelnica Marija Šarić čestitala je mladima na projektima koji će dati doprinos u razvoju zajednice te istaknula kako je ovo jedan od primjera kako mladi kada se udruže s ostalim ustanovama, mogu učiniti velike pomake u malim ruralnim sredinama. „Naša udruga “Mladi za mlade” kroz nekoliko godina djelovanja raste, zapošljava djelatnike te je sve 100 posto financirano putem bespovratnih sredstava. Osim toga, ostvaruju razne aktivnosti na području našega grada te također kroz projekt održavaju i ove prostore za mlade koje smo nedavno uredili.“ - kazala je gradonačelnica.

“Kada smo u prilici, uvijek ćemo biti partner u ovakvim kvalitetnim projektima. Ovi projekti imaju svoju materijalnu podlogu, no ono što je još važnije je to da mladi ne samo što su dio života u zajednici, nego i svojim aktivnim sudjelovanjem daju i svoj neprocjenjivi obol u društvu te u izgradnji identiteta zajednice, ali i ostanku mladih na ovim prostorima.“ - rekao je ovom prigodom zamjenik županice Ferdinand Troha

Izvor fotografija: slavonski.hr

Pročitano 706 puta