Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 31 Siječanj 2023 11:13

Otvorena poslovno proizvodna hala tvrtke Veličko d.o.o.

Tvrtka Veličko d.o.o. posluje od 2020. godine, a danas zapošljava 15 osoba s tendencijom stalnog rasta, od čega je 8 osoba sa invaliditetom. Svečanom otvorenju nove poslovno-proizvodne hale prisustvovali su izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc, županica Antonija Jozić, načelnik Općine Velika Robert Hoffman i brojni drugi.

Poslovno-proizvodna hala tvrtke Veličko d.o.o. ima 560 kvadrata, a sastoji se od upravnog i proizvodnog dijela, a ukupna vrijednost investicije bila je 702.601,81 euro. Osnovna djelatnost tvrtke je kuhanje i dostava obroka na području cijele Požeštine. Osnivači tvrtke su dvije partnerske udruge sa sjedištem u Velikoj, a koje svojim zajedničkim djelovanjem promiču razvoj socijalnog poduzetništva na području Požeško-slavonske županije, a to su Udruga Veličanka i Udruga Ruka podrške. Tvrtki Veličko d.o.o. u veljači 2021. godine odobren je status integrativne radionice od Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Pozdravivši okupljene direktorica Ana Blažević je ispričavši povijest osnutka, zahvalila svima koji su sudjelovali u ovome projektu. „Razvoj tvrtke mijenja kvalitetu života na bolje mnogih stanovnika ovog kraja, jer je gotovo cijela nabava voća i povrća za potrebe kuhinje pokrivena proizvodnjom lokalnih seoskih gospodarstava koji svoju sadnju planiraju u skladu s potrebama kuhinje.“ rekla je naglasivši da je rad kuhinje organiziran kao društveno poduzeće u kojemu se zapošljavaju teško zapošljive i ranjive skupine.

„U veljači 2021. postali smo prva tvrtka u Požeško-slavonskoj županiji kojoj je Zavod za vještačenje dodijelio status integrativne radionice. Naša zajednička daljnja suradnja razvila se u pozitivnom smjeru te nam je Zavod na natječaju dodijelio 464.520,83 eura za izgradnju ove hale. Ukupna vrijednost investicije bila je 702.601,81 eura, a razliku smo financirali samostalno.“ rekla je direktorica Blažević te predstavila sljedeću fazu razvoja, dogradnju postojeće hale novom halom od 350 kvadrata sa dva nova pogona, pogonom za preradu voća i povrća te pogonom za pekaru i proizvodnju tjestenine. „U ovoj fazi plan je i postavljanje solarne elektrane na oba krova kako bi se postigle uštede na električnoj energiji. Zavod je za novu fazu dodijelio 450.000,00 eura.“ – zaključila je.

“Danas stojim ovdje pred Vama pomiješanih emocija, s jedne strane ponos, a s druge velika žalost što smo prije točno šest mjeseci izgubili našeg Stanka Raguža, bio je čovjek sa vizijom, a njegovu energiju kojom je postigao veliku društvenu korist za dobrobit zajednice ne smijemo zaboraviti.” prisjetila se  pokojnog Stanka Raguža, koji je idejni začetnik cijelog projekta.

Pozdravivši prisutne županica Antonija Jozić istaknula je kako joj je drago svjedočiti ovakvom lijepom trenutku. „Tvrtka je nastala iz dvije partnerske udruge, koje su svojim djelovanjem obilježile i ostavile trag u Požeško-slavonskoj županiji, čineći male korake bitne za zajednicu. Danas svjedočimo velikom projektu, otvorenju zgrade tvrtke, koja je prva integrativna radionica u našoj županiji, svjedočimo trenutku gdje zaposlenici tvrtke svojim nesebičnim radom čine dobra djela. Ono što isporučuju krajnjim korisnicima, onima koji su u potrebi, čine dobro djelo. Ujedno smo se osvjedočili da je društveno poduzetništvo moguće.“ – rekla je županica te čestitala obitelji Raguž i svim ostalim zaposlenicima i zaželjela im puno uspjeha u daljnjem radu.

Ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc istaknula je kako je prije tri godine bila u Velikoj. „Stajali smo ovdje prije tri godine, na ledini, i onda na je pokojni Stanko ispričao svoju viziju. Vizija je to koja je sada pred nama.“ – rekla je Benc te zaključila kako je projekt u dobrim rukama.

Izaslanik predsjednik Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš istaknuo je značenje projekta kako za krajnje korisnike tako i za cijelu zajednicu.

 

Izvor fotografija: Laganini FM

Pročitano 2343 puta