Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 23 Siječanj 2023 09:49

Predstavljena monografija Požeške biskupije - "Dijacezanski muzej u Požegi i Riznica požeške Katedrale"

 

Krajem 2022. godine, o spomenu 25. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije, izdano je drugo dopunjeno izdanje Monografije od čijeg je prvog tiskanog izdanja prošlo šest godina. U Dvorani sv. Terezije u Požegi predstavljena je monografija „Dijecezanski muzej u Požegi i Riznica požeške Katedrale“, a uz ravnatelja Dijecezanskog muzeja Ivana Ereiza, među uzvanicima su bili i požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, kanonici Stolnog kaptola, svećenici gradskih župa i iz župa Katedralnog arhiđakonata, učenici i djelatnici katoličkih škola, predstavnici Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić i grada Požege predvođeni gradonačelnikom Željkom Glavićem.

Navedenu monografiju predstavili su dr. sc. Mirjana Repanić Braun, sa Instituta za povijest umjetnosti, Biserka Rauter Plančić, dugogodišnja ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu, te prepošt Stolnog kaptola i urednik Monografije Ivica Žuljević.

Biserka Rauter Plančić rekla je više o nastanku drugog izdanja Monografije te istaknula nastojanja biskupa Škvorčevića da osnuje Dijecezanski muzej i prikupi muzejske predmete i umjetnine koji su izvan liturgijske uporabe kao neporeciva svjedočanstva duhovnog identiteta ljudi na prostoru Požeške biskupije te dodala kako je ova monografija publicirana u okviru serije Ars sacra Dioecesis Poseganae, kojoj je cilj otkriti javnosti umjetničke vrijednosti u Požeškoj biskupiji.

Na listopad 2016. godine i otvorenje Dijecezanskog muzeja u Požegi te njegov fundus koji uključuje sakralnu baštinu iz Muzeja i Riznice požeške Katedrale podsjetila je Mirjana Repanić Braun, osvrnuvši se na naslovnu stranicu koju resi posebno vrijedna slika Andrea Pozza Bogorodica s Djetetom, koja tvori jedinstvo sa slikom sv. Franje Ksaverskog istog autora. Govoreći o Riznici požeške Katedrale Mirjana Repanić Braun rekla je kako svi ti liturgijski predmeti od metala i tekstila govore svojim jezikom s obzirom na vrijeme i mjesto nastanka.

Prikazujući Zbirku moderne i suvremene umjetnosti u požeškom Dijecezanskom muzeju svoje izlaganje nastavila je Biserka Rauter Plančić, istaknuvši važnost brojnih donacija od 2016. godine sve do danas, među kojima se nalaze djela Šime Perića, Gabriela Jurkića, Branka Šenoe i Ivana Lackovića Croate. „Zbirka moderne i suvremene umjetnosti od prošlog izdanja obogaćena je s više od stotinu i pedeset umjetničkih radova te je u ovoj Monografiji opisano i reproducirano ukupno 350 umjetnina moderne i suvremene umjetnosti.“ – istaknula je Rauter Plančić.

Ivica Žuljević, prepošt požeškog Stolnog kaptola u svome izlaganju pojasnio je tehničke elemente Monografije, spomenuvši kako Monografija sadrži proslov biskupa Antuna Škvorčevića pod nazivom „Od zamisli do ostvarenja Dijecezanskog muzeja i katedralne Riznice u Požegi“, koji je napisan na hrvatskom i engleskom jeziku, te svakom čitatelju odmah na početku knjige daje detaljan uvod u bogatstvo Dijecezanskog muzeja Požeške biskupije.

„Knjiga je drugo dopunjeno izdanje te petnaesta u nizu knjiga pod nazivom Bibliotheca ars sacra Dioecesis Poseganae. Svi tekstovi imaju prijevod sažetka na engleski jezik te popis literature koju su stručnjaci koristili za obradu i pisanje. Fotografije predmeta u Katalogu učinio je Goran Vranić, a grafičko oblikovanje Marijan Pavelić. Knjiga ima 460 stranica, ispunjena je vrijednim tekstom i brojnim izabranim fotografijama vrijednih predmeta iz Dijecezanskog muzeja Požeške biskupije.“ – istaknuo je ovom prigodom Ivica Žuljević.

Biskup Škvorčević na samome kraju predstavljanja Monografije rekao je kako sa svima prisutnima želi podijeliti radost jer je u suradnji s više crkvenih i društvenih djelatnika sakupljen značajan dio pokretne sakralne baštine iz župa Požeške biskupije izvan liturgijske uporabe. „Stručnim restauratorskim postupcima obnovljena je pokretna sakralna baština iz župa Požeške biskupije koja je izvan liturgijske uporabe te je u Dijecezanskom muzeju poslagana i na taj način javnosti predstavljen mozaik našega duhovnog identiteta u njegovu kontinuitetu od 15. stoljeća do danas. Po njemu, naime, u zajednici europskih naroda, izloženi suvremenim ideološkim i drugim mijenama, imamo priliku iščitavati tko su nam bili pređi u svom posebnom duhovnom identitetu, kako bismo na temelju toga gradili svoju sadašnjost u Crkvi i društvu, uspostavljali dijalog s drugima i drugačijima te se međusobno obogaćivali. Od velikog je to značenja napose za mlade ljude, učenike katoličkih i drugih škola, u njihovu nastojanjima oko izgradnje vlastitog identiteta. Toj svrsi na svoj način služi i izložena zbirka predmeta moderne i suvremene hrvatske umjetnosti u Dijecezanskom muzeju.“ – istaknuo je msgr. Škvorčević.

Izvor: pozeska-biskupija.hr

Pročitano 1784 puta