Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 15 Siječanj 2023 13:35

Nakon pauze održano tradicionalno „Ramsko silo“

 

Požeška Ramska zajednica organizirala je svoju tradicionalnu i običajnu priredbu “Ramsko silo” koja je okupila brojne posjetitelje i uzvanike među kojima su bili i načelnik Jakšića Ivica Kovačević, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić. „Ramskom silu“ prethodila je sveta misa u župnoj crkvi sv. Barbare u Jakšiću koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana Rama-Šćit Andrija Jozić.

Cjelovečernje druženje s ciljem očuvanja tradicije, nošnji, i običaja staroga kraja, održano je u svečanoj dvorani Honda u Jakšiću, a na samome početku sve goste i uzvanike pozdravio je predsjednik Ramske zajednice Požega Dragan Kapčević, dok je riječi dobrodošlice svima prisutnima uputio i načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

„Ovdje se pokazuju običaji Ramaca iz Rame, ali i njeni običaji koje njeguju doseljeni.“ – rekao je načelnik Kovačević.

U kulturno-umjetničkom programu tijekom večeri nastupili su ženska skupina gange iz Rame, muška pjevačka skupina HKUD-a Slavonija Jakšić, te glazbeni sastav Dragana Kapčevića. „Ramsko silo“ ne bi bilo pravo da nije bilo ramskih specijaliteta poput uštipaka i domaćeg sira, a za sve goste, uz potporu Općine Jakšić te tvrtki i obrtnika ovoga kraja, organizatori su pripremili tombolu s brojnim vrijednim nagradama.

Foto: D. Mirković

Pročitano 1135 puta