Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 10 Siječanj 2023 13:49

Polaganjem vijenca na rodnoj kući obilježena 121. obljetnica rođenja Dobriše Cesarića

 

U Požegi se, 10. siječnja 1902. godine, rodio jedan od najvećih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća i začetnik suvremene hrvatske poezije Dobriša Cesarić. Tom prigodom učenici istoimene požeške osnovne škole tradicionalno su položili vijenac na spomen-ploču pjesnikove rodne kuće te time obilježili 121. obljetnicu njegova rođenja.

Uz djelatnike i učenike škole, ovoj svečanoj obljetnici prisustvovali su i zamjenik županice Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Grada Požege Borislav Miličević, pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, te ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo.

Lidija Pecko, ravnateljica Osnovne škole “Dobriša Cesarić” istaknula je kako se tradicionalnim polaganjem vijenca na rodnu kuću prisjećamo pjesnikova rođendana te mu ukazujemo čast.

„Ujedno, nastavljamo rad na školskom projektu “Cesarić u Cesariću” koji ove godine broji 18. godinu rada učenika i učitelja kroz razne nastavne i izvannastavne aktivnosti.” - rekla je ravnateljica Pecko.

„Danas je uistinu poseban dan za naš grad, spominjemo velikana koji je u mnogočemu obilježio prošlo stoljeće kada su pjesme u pitanju. Znao je opisati kišu koja evo i danas pada, znao je opisati lijepe trenutke, bio je uistinu magičan u svojim stihovima. Djeco, spomenite ga svaki puta kada ste u prilici, čitajte Cesarića, neka njegovo djelo živi i kroz vaše aktivnosti.” - rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Kada govorimo o velikanima Hrvatske, Dobriša Cesarić zasigurno je jedan od njih. Pjesničko djelo Cesarića sadrži desetak knjiga pjesama i prepjeva. Poznat je kao pjesnik jednostavnog izraza i osebujnog motivskog svijeta. Pjesme su mu pisane jednostavnim jezikom te su stoga lako razumljive. Ovaj veliki i priznati pjesnik i prevoditelj umro je u Zagrebu 18. prosinca 1980. godine u 79. godini života.

Pročitano 620 puta