Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 14 Prosinac 2022 17:47

U Kaptolu održan okrugli stol - Potencijali Požeške kotline za arheološki turizam

 

U sklopu projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja, koji se provodi u okviru Interreg programa transnacionalne suradnje V-B Dunav 2014-2020 te je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), u Vijećnici Općine Kaptol u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, održan je okrugli stol na temu Potencijali Požeške kotline za arheološki turizam.

Izlagači održanog okruglog stola bili su dr.sc. Hrvoje Potrebica, dr.sc. Jacqueline Balen, dr.sc. Marijana Lukačević, te zamjenica direktora TZ Zlatni Papuk Kristina Rupert koji su rekli više o stvaranju destinacije kulturnog turizma u Požeško-slavonskoj županiji, turističkim potencijalima Općine Kaptol, Kulturnoj ruti Staza željeznog doba Podunavlja te mogućnostima prezentacije i popularizacije arheološke baštine na prostoru Požeške kotline.

Arheološki lokalitet Kaptol jedno je od najznačajnijih nalazišta starijeg željeznog doba na prostoru kontinentalne Hrvatske, a Požeško-slavonska županija i Općina Kaptol u suradnji s Centrom za prapovijesna istraživanja iz Zagreba pokrenuli su proces izrade potrebne dokumentacije za izgradnju Interpretacijskog centra halštatske kulture. U studenom ove godine Stazi željeznog doba Podunavlja dodijeljen je certifikat Kulturne rute Vijeća Europe, svojevrsno jamstvo izvrsnosti. Na području Općine Kaptol nalazi se poučna staza “Putevima ratnika-željezno doba u Zlatnoj dolini” na kojoj se posljednjih dvadeset godina sustavno provode istraživanja, a kao sastavnica kulturne rute ona je temelj sve snažnijih pokušaja da se važnost kulturne baštine u strategiji razvoja gospodarstva stavi u prvi plan.

„Današnja tema su potencijali naše kotline, a mi smo već na neki način dokazali da imamo veliki potencijal koji treba razviti, te da u konačnici taj potencijal bude i jedan proizvod koji će na ove prostore dovoditi goste koje zanimaju arheologija i sva naša istraživanja koja obavlja prof. Potrebica. Vjerujem da ćemo uspjeti i u projektu Interpretacijskog centra Halštatske kulture, a s obzirom da je nositelj projekta Požeško-slavonska županija, i da ćemo stvarno imati što za ponuditi turistima ovdje na našem prostoru, vjerujem u budućnost razvoja tog potencijala i ostvarenja konačnog turističkog proizvoda.“ - rekao je domaćin okrugloga stola, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.

Bogata i kulturno raznolika arheološka baština Podunavlja jedini je ostatak razvoja našeg društva tijekom tisućljeća te nosi važne podatke o našoj prošlosti, a njezin ogromni potencijal za razvoj turizma u regiji suočen je s velikim izazovom, jer nije dovoljno vidljiva da bi se njime održivo upravljalo i koristilo. Upravo u fokusu projekta „Virtualni arheološki krajolici Podunavlja“ je da arheološka baština, a posebno arheološki krajolici podunavske regije, postanu vidljiviji na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini te time i atraktivniji za njezinu integraciju i održivi kulturni turizam.

Zamjenik županice Ferdinand Troha ovom prigodom istaknuo je kako mu je drago prisustvovati okruglom stolu koji će iznjedriti zaključke, pomoći da potencijali Požeške kotline, kada su u pitanju arheologija i arheološki turizam, budu ne samo prepoznati i priznati nego i primijenjeni u nekoj skoroj budućnosti. „Tome se veselimo i nadamo se da će Kaptol kao i cijela naša Zlatna dolina biti šire prepoznati i da ćemo u neko skoro vrijeme vidjeti značajniji arheološki turizam ovdje u našoj sredini. Da bi se to ostvarilo ove projekte koji su pred nama treba realizirati, a ovom prigodom zahvaljujem se cijelom timu kako iz Zagreba tako i domaćim snagama koji ovaj naš potencijal šire prezentiraju.“ - rekao je Troha.

Projekt „Virtualni arheološki krajolici Podunavlja“ provodi se od lipnja 2019. do prosinca 2022. godine, a okuplja institucije i stručnjake s područja 9 zemalja regija – Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije te se sastoji od 10 projektnih partnera te 12 pridruženih strateških partnerskih institucija. Vodeći partner projekta je Universalmuseum Joanneum iz Graza, dok je hrvatski projektni partner Arheološki muzej u Zagrebu.

Okrugli stol „Potencijali Požeške kotline za arheološki turizam“ jedan je od posljednjih događanja organiziranih u sklopu navedenog projekta, a organizacija ovog događanja ima za cilj popularizaciju arheologije kao znanosti i arheološkog lokaliteta Kaptol kao ukazivanja na potencijale za razvoj kulturnog turizma na području Kaptola, ali i cijele Požeške kotline.

Pročitano 864 puta