Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 07 Prosinac 2022 10:12

Održana 24. sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija

 

Sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija na kojoj su predstavljeni godišnji pregled aktivnosti, kao i plan rada za 2023. godinu održana je u Zagrebu, a uz nazočnost predsjednika HRVZZ-a i župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića te ostale članove, sjednici je prisustvovao i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Predsjednik Marušić istaknuo je kako su sve hrvatske županije i Grad Zagreb članice organizacije, što znači da su unutar Zajednice zastupljene sve političke opcije.

„Ujedinjeni u toj različitosti, djelujemo za boljitak lokalne zajednice i u tome leži naša snaga. Sudjelujemo u izradi zakona, reagiramo kada uočimo da su potrebne zakonske promjene, usko surađujemo s Vladom, prenosimo potrebe „terena“ na nacionalnu razinu. Ovo je „formula“ koju prakticiramo već nekoliko godina i moram istaknuti da je potaknula stvarnu fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju za koju se zalažemo.“ - rekao je Marušić.

Sukladno zaključcima sa sjednica Izvršnih odbora održanih kroz godinu potaknute su inicijative prema Vladi RH i ministarstvima vezano uz decentralizaciju državne imovine, reformu zdravstva, utjecaj povećanja cijena energenata za zaduženja i obaveze regionalne samouprave, izmjene Zakona o sprječavanja sukoba interesa, održavanje održivog županijskog linijskog prijevoza i mnoge druge teme.

Prema programu rada za 2023. godinu, nastavit će se održavati sastanci s Vladom Republike Hrvatske, a radi informiranja tijela središnje vlasti o stajalištima županija organizirat će se tematske rasprave, okrugli stolovi i stručna predavanja o pitanjima koja su značajna za sve županije. Na međunarodnom planu, kroz izabrane predstavnike iz redova županija, nastavit će se suradnja s Odborom regija, Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe i Vijećem europskih općina i regija (CEMR).

Izvor: hrvzz.hr/Kristijan Toplak

Pročitano 1121 puta