Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 06 Prosinac 2022 18:13

U prigodi Dana Grada Pleternice položen kamen temeljac za izgradnju Dječjeg vrtića u Kuzmici: Šarić - „Svaki kutak našeg grada izuzetno nam je bitan“

 

Dana 06. prosinca 2022. godine započeli su radovi na izgradnji Dječjeg vrtića u jednom od 37 naselja u sastavu Grada Pleternice. U naselju u kojemu je prije više od 100 godina puštena u rad nekadašnja hidrocentrala, u naselju gdje je nekada u Kuriji Kušević vladao Svetozar Kušević, u naselju sa povoljnim prometnim položajem na relaciji Požega - Pleternica, u naselju u kojemu se nalazi vrijedna barokna crkva svetih Kuzme i Damjana po kojemu je naselje i dobilo ime - Kuzmica.

Kao simbol početka izgradnje još jednog koraka ka poboljšanju životnih uvjeta, kamen temeljac svečano su položili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić.

Nositelj projekta je Grad Pleternica, a projekt je vrijedan preko 9 milijuna kuna te će omogućiti stvaranje nove infrastrukture za predškolski odgoj i obrazovanje na području grada uz 4 nove odgojno-obrazovne skupine na površini od 600 četvornih metara.

Gradonačelnica Šarić ovom prigodom ponosno je istaknula kako je ulaganje u najmlađe ulaganje u budućnost te kako je ovo ključni projekt za područje Grada Pleternice. “Došlo je vrijeme kada smo nakon izgradnje i nadogradnje vrtića došli do točke da je sve postalo premalo. Nije toliko porastao broj djece nego je porasla razina kvalitete usluga u svim našim naseljima koju moramo pružiti našim mještanima.“ – istaknula je gradonačelnica rekavši kako se upravo iz tog razloga nalazimo u Kuzmici kako bi poručili da je ravnomjeran razvoj svih naselja izuzetno bitan.

„Kroz razne projekte pokušavamo umrežiti sva naselja, svaki kutak našeg grada nam je izuzetno bitan. Ono što radimo danas - Područni odjel našeg Dječjeg vrtića u Pleternici, korak je više od onoga dosadašnjeg. Nakon 260 djece i 47 zaposlenih u Pleternici, danas spremni ulazimo u novi projekt koji će osigurati dodatnih 80 mjesta za naše mališane. Svaki naš roditelj zaslužio je da njegovo dijete ima mjesto u vrtiću i upravo s tim ciljem krenuli smo u realizaciju ovog projekta.“ - rekla je gradonačelnica Šarić.

Ovim ulaganjem utjecat će se na poboljšanje životnih uvjeta u ruralnoj sredini djece predškolskog uzrasta čime će se osnažiti njihove društvene vještine, povećat će se stupanj socijalizacije djece te osigurati kvalitetni temelji za daljnje osnovnoškolsko obrazovanje. Roditeljima, s druge strane, bit će omogućeni uvjeti da svoje dijete povjere na čuvanje stručnim kadrovima u adekvatnim i suvremenim prostorima u blizini njihova mjesta stanovanja.

Županica Jozić naglasila je kako su učinjeni veliki iskoraci, prvenstveno u predškolskom odgoju djece i rješavanju svih izazova koje obitelji današnjice imaju, a tu je i mjesto u vrtiću. „Došli smo do trenutka kada Pleternica otvara podružnicu svog dječjeg vrtića. Gradonačelnici Šarić čestitam na svim uspjesima koje ostvaruje, ovakvi uspjesi nas najviše vesele. Puno uspjeha u radu i upravljanju sa svime, a posebice s onim što je pleterničko najveće blago - naša djeca.“ - rekla je županica.

Projekt izgradnje Dječjeg vrtića u Kuzmici odobren je bespovratnim sredstvima Europske unije u okviru Mjere 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020..

Iskrene čestitke na zalaganju, trudu, zamisli i realizaciji europskih projekata, a sve kako bi se stvorili bolji uvjeti u ruralnom prostoru, uputio je i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak. “Mjera 7.4.1 jedna je od važnih mjera za razvoj ruralnih područja Republike Hrvatske koja od 1. siječnja ima novi model u okviru Strateškog plana, a koji Republici Hrvatskoj daje na raspolaganje 3,8 milijardi eura. To je mjera koju ćemo nastaviti i dalje promovirati i realizirati u ovakvim malim mjestima u ruralnom prostoru, a do sada smo izgradili ili adaptirali 205 vrtića sredstvima EU fonda za ruralni razvoj. Zajedničkim sredstvima iz nacionalnog i europskog proračuna Vlada RH izgradila je ili rekonstruirala više od 300 vrtića. Nastavljamo i nadalje ulagati u ovu infrastrukturu. Ona važna jer će ona stvoriti neke nove znanstvenike, gradonačelnike, poljoprivrednike ili svjetske prvake u nogometu.” - rekao je Majdak.

Pročitano 1263 puta