Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 04 Prosinac 2022 09:10

Održana 15. smotra folklora „Običaji starog zavičaja“

 

U prekrasnom ambijentu IC-a Terra Panonica, ZKUD Rama Pleternica organiziralo je kulturnu manifestaciju „Običaji starog zavičaja“, na kojoj su uz domaćine nastupili i HKUD „Slavonija“ Jakšić, KUD „Ivan Goran Kovačić“ Beravci, KUD „Žeravac“ Slavonski Brod, UKPD „Ukrajina“ Slavonski Brod, Udruga „Češka beseda“ Bjeliševac, te KUD „Slavonac“ Farkaševci.

Među prisutnim gostima, ljubiteljima baštine i uzvanicima, 15. smotri folklora uz gradonačelnicu Grada Pleternice Mariju Šarić i ravnateljicu Javne ustanove Pleternica Jasnu Hoffmann, prisustvovala je i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Gradonačelnica Šarić istaknula je kako su „Običaji starog zavičaja“ manifestacija koja kroz vrijeme raste svake godine sve više te kako ZKUD Rama uz sve prepreke na koje nailazi uvijek opstaje, aktivni su tijekom cijele godine, podržavaju sve manifestacije i sva događanja te udišu jednu posebnu notu u gradu Pleternici.

„Mi smo se opredijelili da ćemo raditi upravo na baštini. Opredijelili smo se za to da će naš grad postati grad bećarca, da ćemo kroz baštinu, kako ju stavljamo u funkciju turizma, tako i „iz ormara izvlačiti“ sve ono najbolje što imamo, sve one običaje zavičaja, a vi ste jedna važna karika u svemu tome. Svi vi vrijedni čuvari baštine koji ste ovdje, koji ćete najbolje pokazati na koji način upravo to radite, svi ste vi važni dionici svi naših baštinskih priča. Jer da nema vas onda bi gubili i sve one običaje koje imamo, svu onu baštinu, i ne bi imali svoj identitet kakav imamo. Nastavimo svi zajedno slaviti našu baštinu i naše zajedništvo.“ - rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Županica Jozić pozdravivši sve nazočne istaknula je kako su prostori Slavonije uistinu raširili svoja krila, kako su Slavonci pokazali svoju široku slavonsku dušu kada su se na područje Slavonije koja je bila hraniteljica Europe doselili Česi, Slovaci, Talijani, ali s druge strane, i Hrvati iz Bosne i Hercegovine.

„U vrijeme kada se na području Rame događalo ono najteže što se moglo događati, Ramci su naselili ovo područje. Donijeli su sa sobom svoje običaje, kulturu, tradiciju, i evo nakon 50, 60 ili 70 godina čuvaju običaje svoga zavičaja. Svi smo se zajedno nekako isprepleli, i evo zajedno gradimo našu Hrvatsku.“ - rekla je županica Jozić.

„Ova smotra folklora prikazat će širinu naše slavonske duše, prikazat će sve ono što vi baštinici folklora, tradicije i kulture hrvatskog naroda čuvate i pronosite dalje novim generacijama. Na ovoj pozornici svoje običaje prikazat će i naši prijatelji koji nažalost prolaze tešku tragediju u svojoj državi, rusku agresiju na slobodnu i neovisnu Ukrajinu. Želim im da ovu slobodu koju mi danas uživamo nakon Domovinskog rata i oni uživaju u svojoj državi, da budu ponosni s napretkom i koracima koje će činiti u budućnosti. Svima želim dobrodošlicu u Grad Pleternicu, a našim prijateljima slava Ukrajini!“ - rekla je županica Jozić.

Kulturno umjetničko društvo Rama Pleternica udruga je kojoj je cilj njegovanje tradicije i običaja Rame, razvijanje i upoznavanje novih naraštaja s kulturnim nasljeđem Rame. Isto tako, jedan od ciljeva je i spajanje iseljenih Ramkinja i Ramaca s maticom Ramom. ZKUD Rama započelo je s radom 1992. godine te se do danas održalo, a svojim djelovanjem obogaćuje kulturni život Pleternice. Čuvaju 40 originalnih muških i ženskih nošnji, a rad društva odvija se u više sekcija - literarna, dramska, plesna i pjevačka.

Izvor fotografija: pleternica.hr

Pročitano 788 puta