Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 04 Prosinac 2022 07:33

Dan branitelja Lipika i 31. obljetnica oslobođenja grada: „Ovom obljetnicom obilježava se pobjeda nad neprijateljem“

 

Grad Lipik, Zapadna Slavonija i cijela Republika Hrvatska, dana 6. prosinca 1991. godine, svjedočili su jednom od najsjajnijih događaja obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata. Nakon više od 100 dana krvavih borbi, brojnih žrtava, stradavanja i razaranja grada, Lipik je oslobođen od neprijatelja te je time postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

Kao svake godine do sada i ove je godine dostojanstveno i svečano obilježen Dan branitelja Lipika i 31. obljetnica od oslobođenja grada, a tim su se povodom na Trgu hrvatskih branitelja Lipika, spomen obilježjima u Dobrovcu i gradskom groblju u Lipiku, te u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog okupila brojna izaslanstva kako bi uz sjećanje na dane ponosa i slave odali počast brojnim žrtvama i herojima.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su odali izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Dragan Lozančić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra branitelja Dinko Tandara, izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči, izaslanik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, predstavnici Grada Čakovca i tamošnje Koordinacije udruga branitelja proizišlih iz Domovinskog rata, Udruga ratnih veterana 54. samostalne bojne Čakovec, Udruga veterana Domovinskog rata Gornji Kneginec, predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, predstavnici Grada Križevaca i tamošnjih braniteljskih udruga, predstavnici HVIDRA-e Zabok, predstavnici Doma hrvatskih veterana te delegacija Grada Lipika, Grada Pakraca i Koordinacije branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik predvođena gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom.

Nakon euharistijskog slavlja za sve poginule branitelje, u crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku, koje je predvodio predvodio vlč. Kristijan Perić, župnik župe sv. Marije Magdalene u Donjoj Obriježi, program je nastavljen u restoranu Ergela gdje je gradonačelnik Kasana na početku svoga obraćanja pozdravio sve prisutne te istaknuo kako se obraća s posebnim zadovoljstvom zbog toga što se ovom obljetnicom obilježava pobjeda nad neprijateljem.

„Dana oslobođenja Grada Lipika prisjećamo se s posebnim emocijama te nadasve s velikim ponosom jer je Lipik prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj kojeg su uz Lipičane branili i dragovoljci iz čitave Hrvatske, a koji i danas, 28 godina kasnije, dolaze u Lipik na obilježavanje ove velike pobjede.“ – istaknuo je lipički gradonačelnik.

„Braniteljska populacija zaslužuje posebnu skrb, a u Lipiku je otvoren prvi Dom hrvatskih veterana. Branitelji su stvorili našu domovinu i na tome smo im iskreno zahvalni, a mi danas uz pomoć Vlade RH nastojimo stvarati uvjete za dobrobit svih naših građana.“ - rekao je gradonačelnik.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić istaknula je kako su se u studenom 1991. godine događale velike strahote, no već 06. prosinca oslobođenjem Lipika probudila se nada.

„Toga dana svi hrvatski branitelji Lipika nama građanima dali su nadu kako će Hrvatska naposljetku biti slobodna. Lipik je prvi oslobođeni grad u Republici Hrvatskoj i taj optimizam koji se tada stvarao, a koji se nastavio kasnijim oslobodilačkim akcijama, počeo je ulijevati nadu i davati snagu i hrvatskim braniteljima u oslobađanju naše domovine.“ - rekla je županica Jozić zahvalivši svim braniteljima koji su branili, obranili i oslobodili Republiku Hrvatsku.

„Dužni smo i moramo se sjećati svih onih koji su svoje živote utkali u temelje neovisne i suverene Republike Hrvatske, ali moramo i dati maksimalno sve od sebe, neovisno na kojoj se poziciji nalazili, da zajednički izgradimo našu domovinu onakvu kakvom su je sanjali naši branitelji.“ - naglasila je županica.

Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra branitelja Dinko Tandara u svome obraćanju rekao je kako su naša budućnost mladi, djeca za koju su se branitelji u konačnici i borili.

„Mnogi su pokušavali, ali naša generacija je stvorila domovinu. Mi znamo kako je hrvatski narod proživio svoju povijest koja je puna ugnjetavanja, a tako su htjeli da se nastavi i 1991. godine i da naši hrvatski gradovi budu u nekoj drugoj državi, ali branitelji to nisu dozvolili. Tada nismo imali oružje, ali imali smo srce i volju.“ - istaknuo je Tandara.

Izvor fotografija: compas.com.hr

Pročitano 754 puta